14:21 14 April 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  1331
  Pratite nas

  Vakcina  „Sputnjik Ve“ („Sputnik V“) je pouzdana, a drugi proizvođači vakcina u svetu prilikom registracije preparata i masovne vakcinacije rukovode se istim principima kao i Rusija, izjavio je generalni direktor Naučno-istraživačkog centra „Gamaleja“ Aleksandar Gincburg.

  On je reagovao na raniju izjavu predsednice grčkog Nacionalnog komiteta za vakcinaciju, profesorke pedijatrije Marije Teodoridu koja je rekla da su Rusija i Kina pokazale smelost i preuzele rizik vakcinacije velikog broja stanovnika vakcinom koja nije prošla sve faze ispitivanja.

  „Naša vakcina je pouzdana. Šta više, i 'Fajzer' i 'Moderna' i 'AstraZeneka' rukovode se istim principom kao i mi“, rekao je direktor „Gamaleje“, gde je i proizvedena prva ruska i svetska vakcina protiv virusa korona.

  Teodoridu je rusku vakcinu komenatrisala na brifingu na kojem je govorila o toku vakcinacije u Grčkoj gde se inače primenjuje vakcina kompanija „Fajzer“ i „Biontek“.

  „Vakcina je naučno dostignuće 2020. godine. Ona je napravljena za nekoliko meseci za razliku od drugih klasičnih vakcina, kao što je vakcina protiv boginja, za čiju je proizvodnju bilo potrebno više od 10 godina“, rekla je Teodoridu.

  Prema njenim rečima, brzom razvoju vakcine doprineo je biotehnološki razvoj, naučno iskustvo, saradnja naučnih centara i finansiranje proizvodnje vakcine, kao i pola miliona dobrovoljaca koji su učestvovali u testiranju vakcine.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  Sputnjik V, Grčka, Rusija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga