14:10 14 April 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  0 190
  Pratite nas

  Odluka o registraciji vakcine protiv virusa korona „Sputnjik Ve“ (Sputnik V) doneta je uzimajući u obzir visoku efikasnost, izjavio je zamenik ministra zdravlja Rusije Viktor Fisenko.

  „Odluka o registraciji vakcine doneta je uzimajući u obzir visoku efikasnost, uključujući podatke o bezbednosti korišćenja vektorske platforme adenovirusa koja se koristi za stvaranje drugih vakcina u Centru ‘Gamaleja’“, rekao je Fisenko novinarima.

  On je objasnio da je u uslovima pandemije ovaj korak bio apsolutno opravdan, jer je omogućio zaštitu stanovništva od nove infekcije virusom korona u što kraćim rokovima.

  „Sličnim putem išli su i strani regulatori SAD, EU, Velike Britanije: upotreba preparata kompanija ‘Fajzer, ‘Moderna’ i ‘Astra Zeneka’ za široku vakcinaciju ide paralelno sa tekućim kliničkim ispitivanjima“, objasnio je Fisenko.

  On je istakao da se trenutno bezbednost i efikasnost vakcine „Sputnjik Ve“ dodatno kontrolišu korišćenjem podataka iz saveznog registra vakcinisanih osoba.

  Ranije je predsednica grčkog Nacionalnog komiteta za vakcinaciju, profesorka pedijatrije Marija Teodoridu izjavila da su Rusija i Kina pokazale smelost i preuzele rizik vakcinacije velikog broja stanovnika vakcinom koja nije prošla sve faze ispitivanja.

  Vakcina „Sputnjik Ve“ koju proizvodi Naučno-istraživački institut „Gamaleja“ dobila je 11. avgusta potvrdu o registraciji od Ministarstva zdravlja Rusije, postavši tako prva registrovana vakcina protiv virusa korona na svetu. Vakcina se zasniva na proučenoj i proverenoj platformi humanih adenovirusnih vektora, čije su važne prednosti bezbednost, efikasnost i nepostojanje dugoročnih neželjenih efekata.

  Pročitajte još:

   

  Tagovi:
  virus korona, Sputnjik V, vakcina, Rusija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga