23:41 12 April 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  0 130
  Pratite nas

  Moskva i Rijad su uspeli da se dogovore oko kvota za proizvodnju nafte u februaru, piše „Volstrit džurnal“, pozivajući se na izvore upoznate sa pregovaračkim procesom.

  Prema podacima američkih medija, države su se dogovorile da sačuvaju sadašnji novo proizvodnje u februaru, a da na proleće povećaju proizvodnju. Strane su nameravale da još juče dođu do kompromisa, ali nakon što OPEK+ nije uspeo da postigne konsenzus, sastanak je nastavljen danas.

  Kako je izjavio ministar za naftu Irana Bižan Zangane, na jučerašnjem sastanku OPEK+, razmatrana su dva scenarija: povećanje proizvodnje nafte u februaru za pola miliona barela dnevno ili zadržavanje postojećih, januarskih kvota.

  Za prvu opciju je bila Rusija dok su Saudijci, kao i većina država, bili za drugu opciju.

  Sporazum OPEK plus

  Novi sporazum zemalja proizvođača nafte na snazi je od početka maja i on usvojen je usred krize zbog pandemije virusa korona, pada cena nafte i pada potražnje sa više od 100 miliona barela dnevno na 70-80 miliona barela dnevno.

  Prema uslovima sporazuma, alijansa OPEK plus smanjuje proizvodnju za 9,7 miliona barela dnevno u maju-junu, zatim 7,7 miliona u drugoj polovini godine i 5,8 miliona dalje do kraja aprila 2022. godine. Kao osnova za smanjenje uzet je oktobar 2018. godine, ali je za Rusiju i Saudijsku Arabiju uzeto 11 miliona barela dnevno, od čega se, po analogiji sa svima, proizvodnja smanjuje za 23, 18 i 14 odsto, respektivno.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  Rusija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga