23:37 05 Maj 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  0 2421
  Pratite nas

  Rusko Ministarstvo odbrane svake godine poručuje na hiljade jedinica savremene borbene tehnike, a proizvodnja i usavršavanje naoružanja su stalno u toku. Vojska će već u bliskoj budućnosti dobiti jedinstveno oružje bazirano na drugim fizičkim principima — doslovno kao iz naučno-fantastičnih filmova.

  Izdvajamo zanimljive novitete koji se u budućnosti očekuju u sastavu ruskih snaga.

  Vazdušna armada

  Perspektivni avijacioni kompleks za daleko presretanje (PAK DP) zameniće hipersonični lovac-presretač MiG-31. Radovi na tom projektu počeli su 2017. godine. Iako konstruktori predlažu nekoliko verzija, već sada je jasno da će avion biti brži, pokretniji i sa moćnijim udarnim sposobnostima

  Međutim, stvaranje novog borbenog aviona nije brz proces. Prema procenama eksperata, za PAK DP biće potrebno još najmanje 10 godina. Do tada će se završiti životni ciklus „trideset jedinica“.

  Ovaj perspektivni presretač će dobiti najnoviju radio-elektronsku opremu, a većinu zadataka pri upravljanju letelicom će preuzeti veštačka inteligencija. Osim toga, avion će moći da nosi više oružja, biće lakši i neprimetniji za radare.

  Postoji još jedan avion budućnosti – perspektivni avijacioni kompleks dugog dometa (PAK DA), koji bi trebalo da zameni strateške bombardere Tu-95, Tu-160, kao i Tu-22M3. 

  PAK DA - ruski bombarder šeste generacije
  © Foto : Ministry of Defence of the Russian Federation
  PAK DA - ruski bombarder šeste generacije

  Krajem decembra je saopšteno da je prvi prototip motora za novi nosač raketa već napravljen i da se montira, a paralelno se priprema još nekoliko motora. PAK DA se pravi prema šemi „leteće krilo“, sa stelt tehnologijom. Poznato je da može da provede u vazduhu do 30 sati i da prelazi desetine hiljada kilometara. Za sada nije rešeno da li će nosač raketa biti hipersoničan ili neće leteti brže od zvuka, ali će zasigurno biti opremljen najnaprednijom radio-elektronikom i automatizacijom.

  Treba pomenuti i teške udarne bespilotne letelice koje bi mogle da stupe u sastav Vazdušno-kosmičkih snaga nešto ranije od onih sa posadom. S tim u vezi, najnoviji dron S-70 „Ohotnjik“ (na srpskom „Lovac“) već je izveo nekoliko letova, uključujući i u svojstvu lovca-presretača. Isporuke „Ohotnjika“ trupama planirane su već za 2024. godinu.

  Ruski dron Ohotnik
  © Sputnik / Vitaliй Belousov
  Ruski dron "Ohotnik"

  „Posejdon“ — zadaje glavobolju Amerikancima

  Jedan od najiščekivanijih „noviteta“ je za rusku ratnu mornaricu podvodno plovilo „Posejdon“. Projekat izaziva veliku zabrinutost Amerike, jer je od njegovog stupanja u naoružanje američka moćna protivraketna odbrana u riziku da postane apsolutno beskorisna. 

  „Posejdon“ se pod vodom kreće brže od podmornica i u stanju je da se spusti na dubinu preko jednog kilometra. Ima motor na nuklearni pogon, stoga mu domet nije ograničen. Rute „Posejdona“ su nepredvidive. Bojeva glava ove bespilotne podmornice je konvencionalna ili nuklearna. Prema proceni eksperata, bojeva glava, koja dostiže snagu 100 kilotona, biće u stanju da nanese nepopravljivu štetu svakoj priobalnoj državi. Za sada se ne zna tačno kada će ruska vojska dobiti „Posejdon“ u sastavu naoružanja.

  „Posejdon“, oružje sudnjeg dana: Posledice jače i od cunamija
  Press-služba Minoboronы RF
  „Posejdon“, oružje sudnjeg dana: Posledice jače i od cunamija

  Još jedan veliki projekat koji se realizuje za rusku mornaricu su višenamenske nuklearne podmornice pete generacije „Haski“. Njihova glavna namena je suprotstavljanje američkim strateškim podmornicama klase „Ohajo“ i „Kolumbija“, kao i grupama nosača aviona.

  Planirane su dve verzije nuklealnih podmornica tog tipa — naoružane protivbrodskim krstarećim raketama „Kalibar“ i hipersoničnim protivbrodskim „Cirkonima“. Prema rečima stručnjaka, početak izgradnje glavnog broda serije biće obavljeno iza 2025. godine, a tokom njegove izgradnje uzimaće se u obzir iskustvo proizvodnje podmornica projekata „Jasen“ i „Borej-M“.

  Od „Burevesnika“ do „Prometeja“

  Mnogo toga interesantnog se sprema i po raketnoj tematici. Konkretno, privodi se kraju rad na projektu teške interkontinentalne balističke rakete RS-28 „Sarmat“ koja će zameniti najmoćniji nuklearni sistem na svetu R-36M2 „Vojvoda“. Letačka testiranja će početi u bliskoj budućnosti – očekuje se da će sistem stupiti na borbeno dežurstvo 2022. godine.

  Glavna karakteristika „Sarmata“ je sposobnost udara i preko Severnog i preko južnog pola. Domet gađanja je 18 hiljada kilometara. Raketa teška 200 tona u stanju je da istovremeno lansira na drugi kontinent do 15 bojenih glava snage po 750 kilotona. Istovremeno, „Sarmat“ će biti opremljen i najnovijim supersoničnim blokom „Avangard“. Eksperti smatraju da će RS-28 „povući“ do četiri takva brza raketna sistema.

  Još jedan strateški udarni kompleks budućnosti je „Burevesnik“. To je krstareća raketa koja nisko leti sa motorom na nuklearni pogon. Njene karakteristike omogućavaju joj da se kreće zaobilazeći sva područja protivraketne odbrane.

  Snage PVO će dobiti perspektivni protivavionski sistem S-500 „Prometej“, koji trenutno prolazi državna testiranja, a serijska proizvodnja i isporuke trupama planirane su u narednim godinama. Domet S-500 je oko 600 kilometara. „Prometej“ je u stanju da rešava zadatke i protivvazduhoplovne i protivraketne odbrane, kao i da presreće mete čak i u svemiru. Istovremeno gađa desetine objekata koji lete brzinom od sedam kilometara u sekundi.

  Osim toga, ruski PVO sistem će učiniti snažnijim jedinstveni laserski sistem „Peresvet“. Reč je o novom oružju koje je namenjeno ometanju rada satelita i dronova, kao i da utiče na opremu raketa i pilota aviona ili helikoptera. „Peresvet“ je od decembra 2018. godine na eksperimentalnom borbenom dežurstvu i koristi se za pokrivanje mobilnih raketnih sistema.

  Međutim, on nije jedini borbeni laser namenjen ruskoj vojsci. Krajem decembra je zamenik ministra odbrane Aleksej Krivoručko saopštio da se izrađuju i drugi sistemi za borbu protiv neprijateljskih dronova, optičko-elektronskih i radio-elektronskih sredstava.

  Tagovi:
  Rusija, oružje
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga