14:40 16 April 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  0 743
  Pratite nas

  Poslednji ruski naučnik, akademik i fizičar Isak Halatnjikov, koji je učestvovao u pravljenju prve sovjetske atomske bombe, preminuo je u 102. godini.

  Halatnjikov je rođen 17. oktobra 1919. godine u Jekaterinoslavu, današnjem Dnjepropetrovsku, 1941. godine završio je Dnjepropetrovski državni univerzitet sa specijalizacijom u oblasti teoretske fizike.

  Još za vreme studija na njega je obratio pažnju čuveni ruski fizičar i nobelovac Lav Landau koji mu je i predložio da završi doktorske nauke.

  Međutim, za vreme rata prebačen je u Moskvu gde je završio kurs vojne akademije te je zatim služio u jedinicama protivvazduhoplovne odbrane.

  Ruski naučnici Aleksej Abrikosov, Karen Ter-Martirosjan, Mojsej Kaganov, Isak Halatnjikov i Ilja Lifšic
  © Sputnik / Vladimir Pervencev
  Ruski naučnici Aleksej Abrikosov, Karen Ter-Martirosjan, Mojsej Kaganov, Isak Halatnjikov i Ilja Lifšic

  Nakon rata priključio se timu naučnika koji su radili na stvaranju prve sovjetske atomske bombe, a on lično bavio se proračunima efektivne učinkovitosti.

  ​Podsetimo, prva sovjetska nuklearna proba RDS-1 održana je 29. avgusta 1949. godine na poligonu Semipalatinsk (Kazahstan).

  Konstruktorski biro №11 predstavljao je glavnu konstruktorsku organizaciju za stvaranje nuklearne bombe (danas je to Ruski federalni nuklearni centar — Ruski naučno-istraživački institut eksperimentalne fizike u Sarovu u Nižegorodskoj oblasti).

  Laboratorija №11 Akademije nauka SSSR-a bila je naučni štab sovjetskog nuklearnog projekta (danas „Institut Kurčatov“).

  Tagovi:
  preminuo, atomska bomba, naučnik, Rusija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga