04:16 19 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  Situacija u Donbasu (179)
  1551
  Pratite nas

  Režim prekida vatre u Donbasu se poštuje, ali bi vojne akcije Ukrajine bile samoubistvo, smatra zamenik šefa administracije ruskog predsednika Dmitrij Kozak.

  „Bilo bi samoubistvo započeti borbena dejstva. Od leta se barem poštuje prekid vatre“, naglasio je Kozak.

  Kozak je dodao da trenutno „nema osećaj“ da bi Ukrajina mogla da nastavi borbena dejstva.

  Sastanak bio koristan

  Kozak je sastanak političkih savetnika „normandijske četvorke“ u Berlinu nazvao korisnim, ali se, po njegovom mišljenju, ne mogu pohvaliti rezultatom.

  „Nažalost, nemamo čime da se pohvalimo. Mogu da kažem u čemu se razlikovao današnji sastanak. Bila je to prilično otvorena razmena mišljenja o svim pitanjima realizacije Minskih sporazuma, realizacije pariskog samita, pre svega u političkom delu. Nismo uspeli da pronađemo konačna rešenja“, rekao je Kozak novinarima.

  Prema njegovim rečima, strane su pripremile „nove principe i pristupe“ za realizaciju pravaca mape puta za sveobuhvatno rešenje u okviru kontakt grupe.  

  Politički savetnici lidera zemalja „normandijskog formata“ i predstavnici Ministarstva spoljnih poslova „četvorke“ dogovorili su se da se ponovo sastanu za dve nedelje, dodao je on.  

  Promene nakon dolaska nove američke administracije

  Predstavnik Rusije smatra da je teško predvideti uticaj promene vlasti u Sjedinjenim Američkim Državama na rešavanje ukrajinskog sukoba, ali da se „nešto mora promeniti“.

  Kozak je podsetio da je novoizabrani predsednik Džo Bajden aktivno „nadgledao“ ukrajinski pravac spoljne politike u administraciji Baraka Obame.

  „Verovatno bi, u teoriji, nešto trebalo da se promeni. Ali predvideti... Sjedinjene Američke Države su nezavisna suverena zemlja, nezavisno sprovode spoljnu politiku“, naveo je on.

  Pregovori političkih savetnika lidera „normandijske četvorke“ o rešavanju ukrajinske krize održani su u utorak u Berlinu. Predstavnik Rusije na sastanku bio je zamenik šefa administracije predsednika Rusije Dmitrij Kozak. Predmet sastanka bila je diskusija o realizaciji rezultata samita u Parizu 2019. godine u delu političkog rešavanja sukoba.

  Pročitajte još:

   

   

   

   

  Tema:
  Situacija u Donbasu (179)
  Tagovi:
  normandijski format, Donbas
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga