08:38 27 Februar 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  32721
  Pratite nas

  Ruski senator Aleksej Puškov izjavio je da, iako je Nemačka prva zemlja koja je izrazila žaljenje povodom vesti da je Rusija odlučila da istupi iz Sporazuma o otvorenom nebu, Amerika je ta kojoj će biti najžalije što se to dogodilo.

  „Najžalije je Amerikancima jer su se oni najverovatnije nadali da će Rusija ostati unutar Sporazuma, a da će oni moći da dobijaju svu neophodnu informaciju od svojih saveznica. E pa neće moći“, napisao je Puškov na Tviteru.

  Prethodno je Ministarstvo spoljnih poslova Nemačke saopštilo da je sa žaljenjem primilo k znanju informaciju da se Rusija priprema da istupi iz Sporazuma o otvorenom nebu.

  Podsetimo, Sjedinjene Američke Države su prva država koja je to odlučila da učini, a 22. novembra i zvanično izašla iz Sporazuma o otvorenom nebu.

  S tim u vezi, Ministarstvo spoljnih poslova Rusije saopštilo je da će Moskva tražiti čvrste garancije od država preostalih u Sporazumu o otvorenom nebu da će ispunjavati svoje obaveze, međutim, do toga nije došlo.

  Inače, Vašington je kao razlog za povlačenje iz Sporazuma naveo „višestruka kršenja od strane Rusije“.

  Sporazum o otvorenom nebu potpisan je 1992. godine i postao je jedna od mera za izgradnju poverenja u Evropi nakon Hladnog rata. On je na snazi od 2002. godine i omogućava državama-članicama da otvoreno prikupljaju informacije o vojnim snagama i aktivnostima. Potpisnice sporazuma su 34 države.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  Puškov, Sporazum o otvorenom nebu, SAD, Rusija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga