05:00 07 Mart 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  42174
  Pratite nas

  Budući da Amerika ima daleko snažniju flotu nego Rusija, ruske snage u slučaju eventualnog konflikta primorane su na odbranu koja će se vršiti uglavnom sa kopna, smatra zamenik predsednika Ruske akademije nauka i doktor vojnih nauka Konstantini Sivkov.

  Prema njegovim rečima, potrebno je tražiti najbolja moguća strateška rešenja kako bi se sa postojećom flotom odbranila akvatorija u blizini ruskih granica.

  On je istakao da je uspeh slabije flote i te kako moguć ukoliko je podržana moćnim obalskim kompleksima kojima Rusija trenutno raspolaže.

  Kao primer naveo je obalske raketne sisteme koje mogu biti opremljene raketama „Kalibr“, „Oniks“ i „Cirkon“, koji su u stanju da pogode ciljeve na udaljenosti od preko 300 kilometara, što bi inače predstavljala okvirna udaljenost američkih nosača aviona ukoliko je njihov cilj vazdušni napad na unutrašnjost ruske teritorije.

  Pojasnio je da domet američka avijacije na nosačima aviona ne može biti veći od 700 kilometara, što znači da bi američka flota morala da se približi ruskim obalama, i tako bila u dometu ruskih raketa.

  Pored toga, Sivkov je rekao i da kao alternativa mogu da posluže i priobalni aerodromi čime bi se povećala operativna funkcionalnost ruske avijacije, što bi ujedno drastično umanjilo glavnu prednost američkih aviona.

  Takođe je podsetio i na mogućnost postavljanja podvodnih mina – ukoliko se postave na mestima za koje se proceni da bi mogle da budu meta napada, drastično bu se umanjila efikasnost protivničkih flota predvođenih nosačima aviona.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  flota, rat, odbrana, SAD, Rusija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga