10:49 07 Mart 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  0 1221
  Pratite nas

  Rusija je predstavila jedinstveni dizel-motor u obliku sedmokrake zvezde koji je proizvela fabrika „Zvezda“.

  Prema rečima direktora za razvoj fabrike Aleksandra Zinovjeva, sedmokraka konstrukcija je najefikasnija na svetu, odnos snage motora i njegove mase veći su nego kod bilo kog drugog najnaprednijeg stranog dizel-motora.

  „Prema odnosu snage i mase, ovo je najefikasnija konstrukcija za klipni motor. Mislim da će teško biti moguće izvući više iz klipnog motora“, rekao je on.

  Istovremeno, zaposleni u fabrici pokazali su postupak provere ovog motora. Započinjući rotaciju na jednoj strani motora, radnik aktivira svih 56 klipova, omogućavajući tako da proveri njegov rad. Zinovjev je objasnio zašto se sprovodi ovo testiranje.

  „Neophodno je proveriti curenje ulja u svim položajima radilice i proveriti da li je ono dospelo u svaku podmazanu tačku“, objasnio je on.

  Dizel-motor sa sedmokrakom konstrukcijom prvi je proizveo sovjetski konstruktor Aleksandar Jakovljev za avijaciju, ali je sada prilagođen za rad u moru.

  Kako ističe televizija „Zvezda“, ovaj motor razvija osam hiljada konjskih snaga, sastoji se od sedam krakova od kojih svaki ima po osam cilindara. On je svetski rekorder među potrošačima dizel-goriva.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  brodovi, Rusija, dizel motori
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga