03:01 05 Mart 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  0 2010
  Pratite nas

  Izlazak Rusije iz Sporazuma o otvorenom nebu nije znak za administraciju izabranog predsednika Amerike Džozefa Bajdena, to je zatvaranje slučaja koji je bio aktuelan za vreme prošle administracije, izjavila je portparolka Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova za televiziju „Rusija 1“.

  „Odluka prethodne američke administracije je bila da se povuku iz Sporazuma i u skladu sa tim - mi ovu temu zatvaramo upravo pri toj administraciji. To nije nikakav znak za budućnost, već zatvaranje slučaja koji je bio aktuelan za vreme prethodne administracije, to je logično“, istakla je.

  S tim u vezi, Zaharova je naglasila da je Rusija otvorena za normalan dijalog sa Amerikom pri novoj administraciji Džoa Bajdena.

  „Ne predviđamo neko naglo poboljšanje odnosa sa SAD pod Bajdenovim rukovodstvom. U principu se poboljšanja ne predviđaju jer su ljudi isti, nisu menjali svoje teze... Otvoreni smo za normalan dijalog, zasnovan na uzajamnom poštovanju“, rekla je ona.

  Problemi Zapada oslikani u situaciji sa američkim izborima 

  Istovremeno, Zaharova se osvrnula i na situaciju u vezi predsedničkih izbora u SAD, rekavši da su se u njoj odrazili svi problemi zapadnog sveta.

  „U situaciji sa američkim izbora i sa onime što se tamo radi se odrazilo sve, kao u spektru – svi problemi zapadnog sveta“, rekla je ona.

  Prema rečima portparolke, kako bi sakrile svoje unutrašnje kontradikcije, zapadne zemlje moraju da iskoriste, između ostalog, pritisak na Rusiju.

  „Sankcije pod maskom ili zbog navodno 'novičoka', beskonačni pritisci i priče o zome da naši 'Severni tokovi' nisu takvi tokovi kakvi bi trebalo da budu, zatim sankcioni spiskovi i tako dalje – sve je to paravan, sve je to mit i iluzija iza koje su pokušali da sakriju krizu sopstvene zemlje“, rekla je zvanična predstavnica Ministarstva.

  S tim u vezi, ona je dodala da Rusija planira da odgovori na narušavanje slobode govora u SAD.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  Džo Bajden, Marija Zaharova, Sporazum o otvorenom nebu
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga