03:23 16 Maj 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  113905
  Pratite nas

  Rusija će drugačije postupati ukoliko Pariz i Berlin ne nateraju Kijev da poštuje Minske i normandijske sporazume o Donbasu, izjavio je ruski ministar inostranih poslova Sergej Lavrov.

  On je skrenuo pažnju na to da Kijev ne ispunjava odredbe Minskih i normandijskih sporazuma o Donbasu, a da predstavnici Kijeva daju izjave da te sporazume nije potrebno poštovati ili da mogu da se implementiraju samo delimično.

  „Glavno mi je da shvatim šta misle Francuzi i Nemci. Kada se kao odgovor na naše mnogobrojne pozive, uključujući i moja pisma, da urazume kijevske predstavnike na pregovorima o Donbasu – oni se jednostavno povlače, kako se kod nas kaže, u senku. Ništa javno ne iznose. Ako je princip da ne treba vređati zemlju, rukovodstvo Ukrajine, s kojom je povezana jedna od nada na obuzdavanje Rusije, neka nam onda direktno tako kažu. Tada ćemo drugačije planirati svoje poteze u tom pravcu“, izjavio je ministar.

  On nije precizirao kako će tačno Rusija u tom slučaju izmeniti svoju strategiju.

  Nije prvi put da Lavrov apeluje na Nemačku i Francusku. Ranije je ministar rekao da  Rusija ima ogromne pritužbe na račun Berlina i Pariza povodom rešavanja situacije u Ukrajini i da je važno da oni nateraju Kijev da poštuje Minske sporazume i da prestanu da mu gledaju kroz prste.

  Nedavno su održani pregovori političkih savetnika lidera „normandijske četvorke“ o rešavanju ukrajinske krize održani su u utorak u Berlinu. Predstavnik Rusije na sastanku bio je zamenik šefa administracije predsednika Rusije Dmitrij Kozak. Predmet sastanka bila je diskusija o realizaciji rezultata samita u Parizu 2019. godine u delu političkog rešavanja sukoba.

  O ulozi Lavrova u ruskoj spoljnoj politici pogledajte u videu ispod:

  Pročitajte još:

   

   

  Tagovi:
  Donbas, Kijev, Berlin, Pariz, Sergej Lavrov
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga