02:18 15 Maj 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  0 301
  Pratite nas

  Avion Tu-214ON, koji se koristio za osmatranja u okviru Sporazuma o otvorenom nebu, biće modernizovan i dobiće nove zadatke, saopštio je generalni konstruktor vojnog koncerna „Vega“ Vladimir Verba.

  „U slučaju da kupac bude zainteresovan, mi ćemo sprovesti odgovarajuću modernizaciju vazduhoplovnog kompleksa za nadzor, uzimajući u obzir nove zahteve“, rekao je Verba.

  On je dodao da će rok završetka radova zavisiti od zadataka, koje je potrebno rešavati tokom modernizacije Tu-214ON.

  Kako je ranije saopštio vojno-diplomatski izvor, planirano je da se avioni Tu-214ON, posle konačnog izlaska Rusije iz Sporazuma o otvorenom nebu, koriste kao izviđački avioni, ali im je neophodna dodatna specijalna oprema.

  Avioni se mogu koristiti i za kontrolu vojnih objekata Rusije, praćenje rezultata ispitivanja različitog naoružanja i procenu efikasnosti vežbi.

  Ministarstvo inostranih poslova Rusije je 15. januara objavilo je da je pokrenuta procedura izlaska Rusije iz Sporazuma o otvorenom nebu. Ministarstvo je napomenulo, da je posle izlaska Sjedinjenih Američkih Država iz Sporazuma „principijalno narušen balans interesa država-članica, postignut zaključivanjem ugovora“.

  Podsetimo, Sporazum o otvorenom nebu je potpisan 1992. godine i postao jedna od mera za izgradnju poverenja u Evropi nakon hladnog rata. Sporazum deluje od 2002. godine. Ranije su u sporazumu učestvovale 34 države.

  Krajem maja 2020. godine, američki predsednik Donald Tramp najavio je povlačenje iz sporazuma. Sjedinjene Američke Države su 22. novembra zvanično izašle iz Sporazuma o otvorenom nebu. S tim u vezi, Ministarstvo spoljnih poslova Rusije saopštilo je da će Moskva tražiti čvrste garancije od država preostalih u Sporazumu o otvorenom nebu da će ispunjavati svoje obaveze.

  Dva aviona za osmatranje Tu-214ON su izgrađeni u kompaniji „Tupoljev“ na osnovu putničkih aviona Tu-204. Opremu je razvila državna korporacija „Rosteh“. Avioni su proizvedeni 2011. i 2013. godine, a međunarodnu sertifikaciju za osmatračke letove dobili su u septembru 2018. godine, koja je uključivala osmatranje nad teritorijom zemalja učesnica Sporazuma o otvorenom nebu.

  Pročitajte još:

   

  Tagovi:
  Tu-214, Amerika, Rusija, Sporazum o otvorenom nebu
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga