08:39 12 Maj 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  80158
  Pratite nas

  Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg smatra da Rusija ne treba da utiče na pitanje stupanja država u Severnoatlansku alijansu.

  „Pitanje stupanja u NATO se tiče neposredno same države-kandidata i NATO-a. Rusija nema pravo da se meša u proces i da ga blokira“, rekao je Stoltenberg na konferenciji Pariškog instituta za međunarodne odnose, odgovarajući na pitanje da li bi proširenje NATO-a moglo dovesti do pogoršanja odnosa Zapada sa Moskvom.

  On je odbacio tvrdnje da se NATO ponašao agresivno, prihvativši u svoje redove države koje su nekada bile članice Varšavskog dogovora. Po njegovim rečima, nije reč i „ekspanziji NATO-a na istok, pošto su te države kroz demokratsku proceduru same odlučile da žele da stupe u NATO“.

  „Nikoga ne teramo da stupi u NATO. Na primer, Švedska i Finska, naši susedi, ne žele da stupe u NATO i mi to poštujemo“, dodao je on.

  Prema rečima Stoltenberga, baltičke države, Rumunija, Bugarska, i druge države samostalno su odlučile da žele da stupe u NATO i postanu članice Alijanse.

  On je prokomentarisao odnos Alijanse prema Gruziji i Ukrajini.

  „Gruzija želi da se pridruži NATO-u i Rusija ne može to da spreči. Stupanje ili ne stupanje Gruzije u NATO – pitanje je koje se tiče samo Gruzije i Alijanse“, rekao je Stoltenberg.

  Pročitajte još:

  Ukrajina prebacila vojne činove na standard NATO-a

  Tagovi:
  NATO, Rusija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga