14:04 23 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  41125
  Pratite nas

  SAD sutra uvodi nove sankcije „Severnom toku 2“, piše list „Handelsblat“.

  Ovog puta, kako navode izvori nemačkog lista, pod sankcijama će se naći brod „Fortuna“ koji učestvuje u gradnji gasovoda i njegovo vlasnik – kompanija „KVT-Rus“.

  Navodno, o novim sankcijama već je obaveštena nemačka vlada i drugi evropski partneri.

  Kako navodi list, ovim SAD prvi put ne prete sankcije, već ih direktno uvode.

  Projekat „Severni tok 2“ podrazumeva izgradnju dva kraka gasovoda, čiji će ukupni kapacitet iznositi 55 milijardi kubnih metara gasa godišnje, od obale Rusije, preko Baltičkog mora, do Nemačke. U izgradnji gasovoda učestvuju brojne evropske kompanije.

  SAD su u decembru 2019. godine uvele gasovodu sankcije, zbog čega je švajcarski „Olsiz“ bio prinuđen da zaustavi radove na polaganju cevi.

  Radovi su nastavljeni i godinu dana kasnije – u decembru 2020. brod za polaganje cevi „Fortuna“ položio je 2,6 kilometara cevi u nemačkim vodama. Nakon toga je, prema podacima „Nord strima 2 AG“, ostalo nedovršeno oko 148 kilometara cevovoda od ukupne dužine njegova dva kraka od 2.460 kilometara: ostalo je 120 kilometara u danskim vodama i oko 28 kilometara u nemačkim vodama. Danske vlasti odobrile su polaganje cevi uz pomoć „Fortune“ od 15. januara, a nemačka dozvola za ovaj brod važi do kraja maja.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  Rusija, SAD
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga