14:40 23 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  1450
  Pratite nas

  Univerzalni desantni brodovi „Ivan Rogov“ i „Mitrofan Moskaljenko“ po svojim mogućnostima biće jedinstveni instrument Ratne mornarice Rusije prilikom izvođenja različitih borbenih operacija. Osim iskrcavanja desanta, oni mogu voditi protivpodmorničku i protivminsku odbranu, piše analitički magazin „Drajv“.

  Prednosti brodova, projekta 23900 koje gradi brodogradilište „Zaliv“ u Kerču može nositi 16 helikoptera, uključujući desantne Ka-29, protivpodmorničke Ka-27, helikopter za radiolokaciono osmatranje Ka-31 i udarne Ka-52K „Katran“ koji mogu biti naoružani dozvučnim protivbrodskim raketama H-35. Na nosačima helikoptera će se nalaziti i dronovi različitih namena.

  Drugi kvalitet univerzalnih desantnih brodova „Ivan Rogov“ i „Mitrofan Moskaljenko“ je mogućnost raspoređivanja na njima velike količine tehnike, pomoćnih brodova i morske pešadije.

  „Očekuje se da će brodovi projekta 23900 moći nositi šest desantnih brodova za prevoz 75 oklopnih vozila, 900 vojnika i pomoćne oprema za desantne operacije. Ti brodovi će se moći koristiti i kao ploveće bolnice ili kao komandni brodovi za priobalne operacije“, navodi list.

  Nosači helikoptera mogu da rešavaju zadatke protivpodmorničke i protivminske odbrane, kao i da učestvuju u humanitarnim misijama. Na kraju, navode eksperti, u dugoročnoj perspektivi novi desantno-ofanzivni brodovi Rusije će biti „važna dopuna njenim morskim mogućnostima“.

  Pročitajte još:

   

  Tagovi:
  Rusija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga