22:02 11 April 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  0 381
  Pratite nas

  Referedum iz 1991. godine o obnovi autonomije Krima u okviru Savezne države postao je pravna osnova za povratak poluostrva u sastav Rusije, izjavio je predsednik krimskog parlamenta Vladimir Konstantinov.

  „Ovaj dan je polazna tačka u najnovijoj istoriji republike. Upravo vaša politička mudrost i odlučnost, vaš izbor omogućili su da se očuva mir, uzajamno razumevanje i sloga u rodnoj zemlji, kao i da se postavi pravni osnov za održavanje opštekrimskog referenduma 16. marta 2014. godine i da se vrati kući – u Rusiju“, navedeno je u obraćanju Konstantinova Krimljanima povodom 30. godišnjice prvog krimskog referenduma o državnom i pravnom statusu poluostrva.

  Prema njegovim rečima, taj referendum postao je odgovor Krimljana na izazove rastuće političke krize u koju je Sovjetski Savez ubrzo tonuo.

  „Želja za očuvanjem državnog jedinstva, za suprotstavljanje nacionalizmu koji se uzdizao i procesima suverenizacije postali su osnova za donošenje verifikovane političke odluke o održavanju prvog narodnog izjašnjavanja u Sovjetskom Savezu“, istakao je šef parlamenta.

  Krimsko proleće dovršilo putovanje poluostrva ka Rusiji

  S tim u vezi, lider Krima Sergej Aksjonov je rekao da su događaji „Krimskog proleća“ i referendum na Krimu 2014. godine zaokružili putovanje poluostrva do svoje otadžbine, koje je započeto pre 30 godina, zajedno sa rezultatima referenduma o obnavljanju statusa poluostrva u sastavu Savezne države.

  „Pobeda 'Krimskog proleća' dovršila je naše putovanje ka otadžbini koje je započeto u januaru 1991. godine“, dodao je on.

  Aksjonov je istakao da su rezultati izjašnjavanja Krimljana pokazali duboki legitimitet istorijskog procesa - rezultati dva krimska referenduma, u razmaku od 23 godine, gotovo potpuno su se poklopili (oko 97 odsto njih podržalo je ponovno ujedinjenje sa Rusijom u martu 2014. godine).

  „Januarski referendum ne samo da je postao prvi u SSSR-u, već je nastavio i nacionalne tradicije demokratije, koje potiču iz doba drevnog ruskog saveta. U svetlu degradacije zapadnih demokratskih institucija, kao i događaja vezanih za izbore u Sjedinjenim Američkim Državama, naši referendumi izgledaju kao merilo demokratije. I to je nije lepa metafora, već činjenica“, naglasio je Aksjonov.

  Podsetimo, 20. januara 1991. godine održan je referendum o državnom i pravnom statusu Krima, na kojem je većina stanovnika poluostrva podržala obnavljanje autonomnog statusa regiona kao republike-subjekta Sovjetskog Saveza i potpisnice Saveznog sporazuma. Izlaznost je premašila 83 odsto, a više od 93 odsto učesnika podržalo je obnavljanje autonomije republike u sastavu SSSR-a.

  Krim je ušao u sastav Rusije u martu 2014. godine, nakon referenduma održanog posle državnog prevrata u Kijevu. Za ujedinjenje sa Rusijom glasalo je 96,77 odsto birača Republike Krim i 95,6 odsto glasača Sevastopolja. Ukrajina i dalje smatra Krim svojom privremeno okupiranom teritorijom. Prema rečima predsednika Rusije Vladimira Putina, pitanje Krima je zatvoreno.

  Pročitajte još:

   

  Tagovi:
  referendum, Rusija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga