07:29 14 Maj 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  1360
  Pratite nas

  U Rusiji se neće uvoditi nikakvi kovid pasoši, izjavila je predsedavajuća Saveta Federacije Valentina Matvijenko.

  „Niko nije govorio da će se u Rusiji uvoditi kovid pasoši. To je izmislilo javno mnjenje. Naravno, nisu potrebni nikakvi kovid pasoši“, istakla je Matvijenkova.

  Ona je dodala da vakcina protiv virusa korona neće dati vakcinisanima nikakva zakonska prava i beneficije i da je neophodna samo za zdravlje.

  „Vakcinacija u našoj zemlji nije obavezna, već se preporučuje, dobrovoljna je. U percepciji ljudi ovo (uverenje o vakcinaciji) će biti poput crvene knjižice sa pečatima i sa tom knjižicom će građani dobijati dodatna prava i mogućnosti... Ne, naravno, to se neće dogoditi i nesvrsishodno je da se radi“, rekla je Matvijenkova.

  Ona je istovremeno pozvala sve građane da se vakcinišu, jer je to praktično jedini način da se obuzda pandemija.

  Matvijenkova je i ranije nazvala ideju o uvođenju posebnih pasoša za one koji imaju antitela na kovid antiutopijom.

  Stav SZO

  Prethodno je i predstavnica Svetske zdravstvene organizacije (SZO) u Rusiji Melita Vujnovič izjavila za televiziju „Rusija 24“ da SZO trenutno ne preporučuje uvođenje pasoša o vakcinaciji za putnike zbog nedovoljne količine vakcine protiv kovida u svetu i nepotpunih informacija o njenom uticaju na širenje virusa.

  Prema njenim rečima nedostatak vakcina u celom svetu stvara veoma veliku nejednakost.

  „Pitanje (pasoša o vakcinaciji) se, naravno, razmatra, ali za sada Svetska zdravstvena organizacija to ne preporučuje, iako se o tom pitanju razgovara u mnogim zemljama“, dodala je predstavnica SZO.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  Rusija, SZO, kovid 19, Valentina Matvijenko
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga