13:43 07 Mart 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  0 313
  Pratite nas

  Veličanstvena reka Volga ne samo što je vekovima hranila stanovništvo Rusije, već je odigrala i ključnu ulogu u širenju zemlje, pisala je britanska istoričarka Dženet Hartli u svojoj knjizi „Volga. Istorija“, čiju recenziju je napisao časopis „Spektator“.

  Spisateljica je istakla da je hiljadu godina „majka-Volga“ bila aktivni učesnik i svedok sudbonosnih događaja u ruskoj istoriji.

  Kako je precizirala, Zlatna horda je na njenim obalama podizala svoje gradove, a u područjima u predelu donjeg toka reke odvijali su se ustanci Stepana Razina i Emeljana Pugačova.

  „Volga je postala ključna granica Rusije u Staljingradskoj bici, gde je Staljin dao senzacionalno, sudbonosno naređenje: 'Ni korak nazad!'“, navedeno je u članku.

  U radu istoričarke primeđuje se multinacionalnost i multikonfesionalnost Povolškog federalnog okruga, u kojem žive Rusi, Tatari, Čuvaši, Mari, Mordvini, Udmurti, Baškiri i drugi narodi.

  „U Astrahanu, ruskim 'komercijalnim vratima' na istoku, trgovali su Jermeni, Persijanci i Indijci. To je činilo Rusiju bogatim, prosperitetnim tržištem, iako je takođe zadavalo glabovolju njenim vladarima“, navedeno je u članku.

  Zaključak časopisa je da knjiga britanske istoričarke o Volgi poziva na divljenje „mračnoj veličanstvenosti“ jedne od najstarijih reka na planeti.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  istorija, Rusija, Volga
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga