00:00 28 Februar 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  31090
  Pratite nas

  Rusija će uputiti notu Americi zbog učešća američkih internet-platformi u masovnom širenju lažnih informacija u vezi Rusije, izjavila je portparolka ruskog Ministarstva inostranih poslova Marija Zaharova.

  Ona je rekla da još uvek nije završen razgovor o postupcima američke ambasade koji su povezani sa neodobrenim akcijama u Rusiji i istakla da će on biti nastavljen.

  „Skrenuli smo pažnju našim američkim kolegama i njima će biti poslata odgovarajuća nota u vezi sa učešćem internet-platformi američkih kompanija u širenju lažnih vesti ─ to su i društvene mreže i sajtovi za podržavanje video-snimaka“, objasnila je Zaharova za televiziju „Rusija 24“.

  Zaharova je naglasila da će Moskva pokrenuti pitanje američkog mešanja u unutrašnje stvari Rusije na međunarodnim platformama.

  „Želim da kažem da će, pored naših kontakata sa američkim diplomatama u bilateralnom formatu, pitanje mešanja SAD u unutrašnje stvari Rusije biti pokrenuto i na platformama međunarodnih organizacija koje se i bave sličnim pitanjima“, rekla je porparolka.

  Prema rečima Zaharove, činjenica da američke platforme blokiraju zvanične naloge povezane sa Rusijom i istovremeno masovno šire dezinformacije – izaziva zabrinutost i izvan je pravnih okvira.

  „Ova čudna simbioza ne samo da izaziva zabrinutost, već je i izvan pravnih normi“, konstatovala je ona.

  Podsetimo, portparolka je u nedelju izjavila da razlike u oceni protesta na Zapadu i u Rusiji, kao i blokiranje zvaničnih ruskih naloga na američkim interent-platformama svedoče o najdubljoj krizi ideologije.

  Neodobrene protestne akcije održane su u subotu u različitim gradovima Rusije. Pristalice opozicionog lidera Alekseja Navaljnog pozivale su ljude da izađu na ulice. Rusko Ministarstvo unutrašnjih poslova i Generalno tužilaštvo više puta su upozoravali na odgovornost i organizatora i običnih učesnika na neodobrene akcije.

  Na sajtu ambasade SAD u Ruskoj Federaciji 22. januara pojavio se spisak mesta okupljanja nedozvoljenih protesta pristalica opozicionara Alekseja Navaljnog u Rusiji, na šta je reagovalo rusko Ministarstvo spoljnih poslova saopštivši da bilo kakvi pokušaji da se situacija na taj način prenosi u javnost predstavlja „grubo mešanje u unutrašnja pitanja zemlje“.

  Pročitajte još:

   

  Tagovi:
  dezinformacije, nota, Amerika, Marija Zaharova
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga