10:05 02 Mart 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  1334
  Pratite nas

  Direktor Ruskog fonda direktnih investicija Kiril Dmitrijev kaže da će se čovečanstvo posle pandemije virusa korona suočiti sa još „crnih labudova“ - teških izazova i nepredvidljivih situacija.

  „Knjiga Nasima Taleba ‘Crni labud’ ostavila je na mene snažan utisak. Nisam mogao ni da zamislim da će se na nas obrušiti čitavo jato ‘crnih labudova’ .. Oni su kružili nad svetom poslednjih 12 meseci, a očekujemo i pojavu novih“, rekao je Dmitrijev na on-lajn panelu u sklopu Svetskog ekonomskog foruma u Davosu.

  On je iskoristio metaforu američkog ekonomiste, autora knjige i teorije „crnog labuda” Nasima Taleba, pod kojim se podrazumevaju retki i teško predvidivi događaji.

  Kako je rekao, biće potrebna velika ekonomska stabilnost i čvrstina, kako na globalnom tako i na regionalnom nivou, da bi se svet uspešno izborio sa novim izazovima.

  „Ima dosta pojedinačnih događaja koji doprinose pojavi ‘crnih labudova’. Mislim da je ključno pitanje naše spremnosti za njihovu pojavu“, rekao je Dmitrijev.

  Novi „crni labudovi“ mogao bi da bude ubrzani rast globalne inflacije, još jedna pandemija, ekološki problemi, terorizam.

  „Najveća prepreka za stvaranje globalne otpornosti na šokove, uključujući tu i globalne korporacije, jesu razjedinjenost i političke predrasude. Neophodno je prevazići te barijere putem saradnje različitih zemalja u onome što nas zbližava“, zaključio je Dmitrijev.

  Pročitajte još:

   

  Tagovi:
  izazovi, čovečanstvo, kovid 19, Kiril Dmitrijev
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga