23:52 27 Februar 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  0 187
  Pratite nas

  Predsednik Rusije Vladimir Putin podneo je Državnoj dumi na ratifikaciju dogovor o produženju Sporazuma o smanjenju strateškog ofanzivnog naoružanja, objavljeno je na sajtu baze podataka Državne dume.

  „Ratifikovati Dogovor o produženju Sporazuma između Ruske Federacije i Sjedinjenih Američkih Država o merama za dalje smanjenje i ograničavanje strateškog ofanzivnog naoružanja od 8. aprila 2010. godine“, navodi se u nacrtu zakona.

  Pretpostavlja se da će zakon stupiti na snagu na dan zvaničnog objavljivanja.

  U dokumentima se predlaže da se Sporazum produži za 5 godina, do 5. februara 2026. godine, sledi iz obrazloženja uz nacrt zakona o ratifikaciji dogovora o produženju Sporazuma.

  „Prema tački 2 člana 14 sporazuma, period njegovog važenja je 10 godina. Sporazum predviđa mogućnost produženja na period do pet godina, ako Rusija i Sjedinjene Američke Države donesu takvu odluku... U januaru 2021. godine strane su se načelno dogovorile da produže sporazum za pet godina“, navodi se u dokumentu.

  Državna duma i Savet Federacije razmatraće ovaj dokument na sednicama 27. januara.

  Ranije je objavljeno da su predsednici Rusije i SAD, Vladimir Putin i Džozef Bajden, izrazili zadovoljstvo povodom današnje razmene diplomatskih nota o postizanju dogovora o produženju Sporazuma o strateškom ofanzivnom naoružanju.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  sporazum o strateškom ofanzivnom naoružanju, Državna duma Rusije, Vladimir Putin
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga