13:53 08 Maj 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  0 232
  Pratite nas

   Sporazum o merama za dalje smanjivanje i ograničavanje strateškog ofanzivnog naoružanja (START 3) nije dovoljan za stvarno jačanje sistema globalne bezbednosti i stabilnosti, rekao je zamenik šefa ruske diplomatije Sergej Rjabkov, prenosi „Prvi kanal“.

  „Dobro je što je produžen START 3 i mi ćemo se pozabaviti dijalogom a, nadam se, i formalizovanim dijalogom sa Sjedinjenim Američkim Državama o čitavom nizu tih pitanja. Mislim da se nuklearni naučnici, koji nisu pomerili kazaljke na 'Satu sudnjeg dana' mnogo dalje od ponoći, nisu ogrešili o istinu. Produženje Sporazuma o strateškom naoružanju je apsolutno neophodno, ali nedovoljan korak da bi se moglo govoriti o realnom jačanju globalne bezbednosti i smanjenju odgovarajućih rizika. Neophodan nam je sistematski rad“, rekao je Rjabkov.

  Takođe je naglasio da evropski saveznici Amerike nisu preduzeli nikakve mere da odgovore na minimalne zahteve Moskve u cilju očuvanja Sporazuma o otvorenom nebu.

  Prema rečima Rjabkova, poslednjih godina Evropljani ničim nisu doprineli jačanju globalne bezbednosti, jedino su se istakli „ozbiljnom podrškom niza destruktivnih akcija Vašingtona u toj sferi“.

  Povlačenje iz Sporazuma o otvorenom nebu, na moje najveće iznenađenje, nije izazvalo nikakve akcije saveznika SAD u Evropi s ciljem očuvanja tog dokumenta. Nisu preduzeli ništa da bi zadovoljili bar naše minimalne zahteve“, istakao je ruski diplomata.

  Podsetimo, Rusija i Sjedinjene Američke Države donele su odluku da produže Sporazum o smanjenju strateškog ofanzivnog naoružanja pod uslovima Moskve.

  Pročitajte još:

   

  Tagovi:
  Sporazum o otvorenom nebu, START 3, SAD, Rusija, Rjabkov
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga