15:05 11 Maj 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  11741
  Pratite nas

  U luci Kronštat, među ledom Finskog zaliva, nalazi se prava „crna rupa“ – najnovija ruska podmornica „Volhov“ za koju se sa sigurnošću može reći da je najsavršenija i najtiša nenuklearna podmornica ruske flote.

  „Već smo u podmornici, ona poseduje dvostruki trup, a maksimalna dubina zaranjanja je 300 metara. Na centralnom položaju je najprepoznatljiviji uređaj – periskop. Podmornica je opremljena najnaprednijim sistemima – navigacionim i hidroakustičkim. Ne možemo detaljnije da pričamo o tome i da ih pokazujemo, jer su informacije o opremi strogo poverljive“, rekao je dopisnik televizije „Zvezda“ Pavel Kutarenko koji je boravio u podmornici.

  U najtajnijem delu podmornice, gde obično nikoga ne puštaju, nalazi se šest torpednih cevi. Vreme koje je potrebno da se cev ponovo napuni je svega 15 sekundi. Podmornica može da nosi 18 torpeda. Osim torpeda, sa podmornice se mogu lansirati i visoko precizne krstareće rakete „Kalibar“, koje čine glavno raketno naoružanje podmornice.

  Dizel-električna podmornica 636.3 „Volhov“ porinuta je u vodu u decembru 2019. godine. Predata je ruskoj Ratnoj mornarici u oktobru 2020. Ispitivanja na moru uspešno su završena sredinom jula. Dužina podmornice je 73,8 metara, a širina trupa iznosi 9,9 metara. Podmornica na površini dostiže brzinu od 11 do 77 čvorova, a pod vodom od 18 do 20 čvorova.

  Podmornice projekta 636.3 su među najtišim na svetu i imaju visoku borbenu efikasnost. Opremljene su najnovijim inercijalnim sistemom za navigaciju, savremenim automatizovanim sistemom za upravljanje informacijama i moćnim torpedno-raketnim naoružanjem.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  Kronštat, Rusija, podmornica
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga