07:32 18 Maj 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  1247
  Pratite nas

  Pitanje pripajanja Donbasa Rusiji nije ni direktno ni indirektno na dnevnom redu, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov odgovarajući na pitanje novinara pod kojim je uslovima Rusija spremna da uključi u svoj sastav teritoriju Donbasa.

  Na pitanje da prokomentariše govor glavne urednice agencije „Rusija sevodnja“ i televizije RT Margarite Simonjan tokom koga je pozvala „majčici Rusiju“ da „vrati Donbas svojoj kući“, Peskov je rekao da je Simonjanova novinar i medijski menadžer i da ona ni na koji način ne može biti glasnogovornik zvaničnog stava Rusije po tom pitanju.

  „Znate da Rusija zauzima veoma odgovornu poziciju u okviru napora usmerenih na pružanje pomoći Ukrajini u rešavanju ukrajinske krize. Rusija zauzima dosledan i odgovoran stav o zaštiti interesa ruskog stanovništva u Donbasu i nastaviće da štiti Ruse“, istakao je portparol Kremlja.

  Na pitanje da li vidi bilo kakve protivrečnosti u nazivu forum „Ruski Donbas“ na kome je Simonjanova i govorila, Peskov je rekao da je „apsolutno sve u redu, da tu ništa ne para uši“.

  „Tamo živi velika većina Rusa i ljudi koji govore ruski“, objasnio je Peskov.

  Sukob u Donbasu

  Ukrajinske vlasti su u aprilu 2014. godine pokrenule vojnu operaciju protiv Donjecke i Luganske Narodne Republike koje su proglasile nezavisnost nakon državnog prevrata u Ukrajini u februaru 2014. Kijev ne priznaje DNR i LNR i smatra teritorije ovih dveju republika okupiranim, a ustaničke snage terorističkim.

  Odnosi Moskve i Kijeva pogoršali su se zbog situacije u Donbasu. Ukrajinske vlasti su ranije više puta optuživale Moskvu za mešanje u unutrašnje stvari zemlje. U januaru 2015. godine Vrhovna rada usvojila je izjavu u kojoj se Rusija naziva „zemljom agresorom“.

  Moskva negira optužbe ukrajinske strane i naziva ih neprihvatljivim. Rusija je više puta isticala da nije strana u unutrašnjem ukrajinskom sukobu i da je zainteresovana da Kijev prevaziđe političku i ekonomsku krizu.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  ukrajinska kriza, Peskov, Margarita Simonjan, Rusija, Donbas
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga