20:12 15 Maj 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  37212
  Pratite nas

  Predsednik Rusije Vladimir Putin potpisao je Zakon o produženju Sporazuma o strateškom ofanzivnom naoružanju (START 3) na pet godina.

  „Predsednik je potpisao federalni zakon ‘O ratifikaciji Sporazuma o produženju Sporazuma između Ruske Federacije i Sjedinjenih Američkih Država o merama za dalje smanjenje i ograničenje strateškog ofanzivnog naoružanja od 8. aprila 2010. godine’ “, navodi se u saopštenju Kremlja.

  Kako se ističe u saooštenju, produženje Sporazuma je u skladu sa nacionalnim interesima Rusije i omogućava da se očuva predvidivost međusobnih strateških odnosa Rusije i SAD. Produženje Sporazuma doprinosi strateškoj stabilnosti u svetu, a takođe će potpomoći proces nuklearnog razoružanja.

  Zakon stupa na snagu od momenta zvaničnog objavljivanja.

  Podsetimo, prošlog utorka predsednici Rusije i Sjedinjenih Američkih Država, Vladimir Putin i Džo Bajden razgovarali su telefonom nakon čega su naložili svojim saradnicima da hitno rade kako bi uspeli da produže Sporazum o strateškom naoružanju.

  Putin je istog dana predao Državnoj dumi odgovarajući nacrt zakona o ratifikaciji sporazuma.

  Dan kasnije Državna duma i Savet Federacije su ratifikovali produženje Sporazuma o smanjenju strateškog ofanzivnog naoružanja.

  Sporazum START 3

  Rusija i Sjedinjene Američke Države potpisale su Sporazum o smanjenju strateškog ofanzivnog naoružanja (START-3) 2010. godine. Prema njegovim uslovima, svaka strana će smanjiti svoje strateško ofanzivno naoružanje na takav način da, sedam godina nakon stupanja na snagu sporazuma i ubuduće, njihova ukupna količina ne prelazi 700 raspoređenih interkontinentalnih balističkih raketa, podmorničkih balističkih raketa i teških bombardera, 1.550 bojevih glava na njima, 800 raspoređenih i neraspoređenih lansera ovih raketa.

  Ovaj Sporazum je na snazi do 5. februara ove godine. Može produžiti za najviše pet godina (odnosno do 2026. godine) uz obostranu saglasnost strana.

  Predsednik Rusije Vladimir Putin predložio je oktobra prošle godine da se START-3 produži na godinu dana bez ikakvih preduslova.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  produženje, START 3, Vladimir Putin
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga