07:28 21 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  0 02
  Pratite nas

  Evropska agencija za lekove (EMA) smatra ideju kombinovanja vakcina protiv virusa korona „Sputnjik Ve“ (Sputnik V) i „Astra Zeneka“ interesantnom, ali smatra da ona zahteva pažljivo proučavanje.

  „To je veoma zanimljivo istraživanje, koje će, nadamo se brzo biti pokrenuto. Otvoreni smo za mogućnosti davanja prvo jedne, a zatim druge vakcine. Ova strategija može da bude korisna, spremni smo da razmatramo ovakav pristup, jer on može da obezbediti bolju zaštitu od kovida 19“, izjavio je predstavnik Evropske agencije za lekove.

  Kako je saopšteno, EMA nastavlja da proučava podatke o ruskoj vakcini protiv virusa korona „Sputnjik Ve“ (Sputnik V) radi moguće registracije u Evropskoj uniji.

  Ranije je direktor centra „Gamaleja“ Aleksandar Gincburg izjavio, da će kombinacija vakcina protiv virusa korona „Sputnjik Ve“ (Sputnik V) i „Astra Zeneka“ obezbediti imunitet od dve godine.

  Gincburg je krajem decembra prošle godine rekao da je Centar „Gamaleja“ predložio kolegama iz Oksforda da dodaju komponentu njihove vakcine komponenti koja ulazi u sastav vakcine „Astra Zeneke“. Oksfordska vakcina će biti dvokomponentna, a to omogućava povećanje snage imuniteta koji će nastati nakon primene ove vakcine i produžiti trajanje zaštitnog dejstva ovog preparata.

  Prema njegovim rečima memorijske ćelije će se zbog upotrebe takve dvokomponentne hibridne vakcine mnogo bolje formirati, a vakcina će, shodno tome, štititi vakcinisanu osobu ne 3-4 meseca, već najmanje dve godine, mada će, naravno, biti potreban dodatni rad da bi se to eksperimentalno dokazalo.

  Pročitajte još:

   

   

  Tagovi:
  kovid 19, Rusija, Astra zeneka, Sputnjik Ve
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga