12:09 19 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  4911
  Pratite nas

  Zamenik predsedavajućeg Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev izjavio je da ruskog opozicionara Alekseja Navaljnog smatra političkim probisvetom koji na avanturistički način nastoji da se popne na vlast da bi postigao sopstvene ciljeve.

  „Reći ću ono što mislim o Navaljnom. Kao i ranije i sada Navaljnog smatram političkom protuvom, čovekom koji na avanturističke načine pokušava da se popne na vlast zarad postizanja sopstvenih ciljeva i nikako drugačije“, rekao je Medvedev u intervjuu za ruske medije.

  „Ali sada su njegove delatnosti u tom smislu postale mnogo ciničnije i neobuzdanije nego pre nekoliko godina“, dodao je on.

  Medvedev je naveo da je sam Navaljni za sebe rekao da je zdrav i da su dalje prepirke po ovom pitanju očigledno neprimerene, a da su za proceduralne postupke potrebni dokumenti koji se Rusiji ne daju.

  „Koliko sam shvatio, on je nedavno rekao da je zdrav. Znači, zdrav je i hvala Bogu, prema tome, prepirke po ovom pitanju u budućnosti su očigledno neprimerene. A ako razlog i dalje postoji, onda bi, kako su više puta govorile moje kolege i iz Ministarstva spoljnih poslova i iz bezbednosnih organa, ruska strana trebalo da dobije podatke o njegovom zdravlju, jer nam takvi podaci nisu dati“, istakao je Medvedev.

  On je objasnio da će moći da se donesu neke proceduralne odluke ako se dobiju dokumenti.

  Slučaj Navaljni

  Navaljni je hospitalizovan 20. avgusta 2020. u Omsku nakon što mu je pozlilo u avionu na putu iz Tomska. Na osnovu analiza, omski lekari su kao glavnu dijagnozu dali metabolički poremećaj, koji je izazvao jaku promenu nivoa šećera u krvi. Čime je njegovo stanje prouzrokovano, još nije jasno, ali prema rečima omskih lekara, u krvi i urinu Navaljnog nisu pronađeni otrovi.

  Ruski opozicionar vratio se 17. januara sa lečenja iz Nemačke u Rusiju i uhapšen je na aerodromu Šeremetjevo u Moskvi. Određen mu je pritvor od 30 dana gde će čekati ročište na kojem će biti odlučeno da li će mu uslovna kazna biti zamenjena kaznom zatvora. Ročište je zakazano za 29. januar. 

  Prema navodima Federalne kazneno-popravne službe Rusije, Navaljni je pritvoren zbog kršenja uslovne kazne i za njim je 29. decembra 2020. godine izdata poternica u Rusiji. On ima dve uslovne osude. Prva je u slučaju „Kirovles“ vezana za proneveru više od 16 miliona rubalja, a druga, u slučaju „Iv Roše“, za krađu od preko 30 miliona rubalja.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  Dmitrij Medvedev, Aleksej Navaljni, Rusija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga