14:49 13 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  5983
  Pratite nas

  U Moskovskom gradskom sudu u toku je izricanje presude ruskom opozicionaru Alekseju Navaljnom. On je ranije osuđen za proneveru novca, a sud odlučuje da li će mu uslovna kazna biti zamenjena zatvorskom kaznom. Sudije su se povukle kako bi donele konačnu odluku.

  Navaljni je tokom suđenja zatražio da bude odmah oslobođen, a za ono što se događa u sudu tvrdi da je u suprotnosti sa zakonom. Rekao je i da je cilj procesa - zastrašivanje Rusa. To što se nije javljao inspekciji protekle godine objasnio je zdravstvenim stanjem - bio je u komi. 

  Sudija ga je nekoliko puta opomenuo da se tokom svog obraćanja ne bavi politikom.

  Tužilac smatra da, ako je Navaljni tokom oporavka posećivao različite ustanove, šetao parkom, bavio se sportom, davao intervjue, zašto onda nije mogao da se javi sudu? On zahteva da se uslovna kazna zameni sa 3,5 godine zatvora.

  Odluka suda se očekuje u 20.00 po moskovskom vremenu, odnosno u 18.00 po srednjeevropskom vremenu.

  Proces prati i petnaestak zaposlenih u ambasadama raznih zapadnih zemalja. Prisutan je i veliki broj novinara i snimatelja.

  U sudnici je i supruga Navaljnog,  Julija.

  Pristalice Navaljnog su najavile nove proteste za danas. Ispred zgrade suda je mirno, raspoređeni su pripadnici garde, kao i policija na konjima. Prethodno je bilo nekoliko privođenja. 

  Tokom suđenja predstavnici Federalne kazneno-popravne službe istakli su da je on i pre hospitalizacije kršio uslovnu slobodu. Kako se navodi, sedam puta se nije odazvao pozivu. Zatraženo je da mu se uslovna kazna zameni zatvorskom kaznom u dužini od tri i po godine, kao i da se kazni novčanom kaznom u iznosu od 500.000 rubalja (6.600 dolara).

  Podsetimo, ruski opozicionar vratio se 17. januara sa lečenja iz Nemačke u Rusiju i uhapšen je na aerodromu Šeremetjevo u Moskvi jer nije odazivao na pozive policije.  Određen mu je pritvor od 30 dana.

  Povod za njegovo hapšenje bilo je kršenje uslovne kazne kao osuđenika u slučaju „Iv Roše“. On ima dve uslovne osude. Prva je u slučaju „Kirovles“ vezana za proneveru više od 16 miliona rubalja, a druga, u slučaju „Iv Roše“, za krađu od preko 30 miliona rubalja.

  U međuvremenu, njegove pristalice su prethodna dva vikenda organizovali neodobrene proteste u više gradova u Rusiji. 

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  zatvor, sud, Aleksej Navaljni
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga