00:00 14 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  41271
  Pratite nas

  Prisustvo stranih ambasadora na izricanju presude opozicionaru Alekseju Navaljnom u Moskvi predstavlja mešanje u unutrašnja pitanja Rusije, rekla je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova. Kako je dodala, na taj način je Zapad sam razotkrio svoje pokušaje obuzdavanja Rusije.

  Zaharova je navela da je u sud, gde se odlučuje o tome da li će Navaljnom uslovna kazna biti zamenjena zatvorskom zbog kršenja uslovne slobode, stiglo i dvadesetak predstavnika ambasada zapadnih zemalja, kao što su SAD, Bugarska, Poljska, Letonija, Austrija.

  „Podsećam da tradicionalno diplomate u sudovima u stranim zemljama podržavaju svoje državljane. Čak iako Zapad tretira Navaljnog kao ‘svog’ on je državljanin Rusije“, napisala je Zaharova na Fejsbuku.

  Takav postupak, prema njenim rečima, ne samo da je mešanje u unutrašnja pitanja suverene države nego tako Zapad sam razotkriva svoju neprikladnu i nezakonitu ulogu u pokušajima obuzdavanja Rusije.

  „Ili je to pokušaj psihološkog pritiska na sudiju? Ne isključujem da ih veoma brine sudbina uloženih miliona NATO (američkih i britanskih, na primer) u protivpravnu delatnost na ruskoj teritoriji  - treba pisati izveštaj o tome na šta su otišli“, navela je ona.

  Nešto kasnije, Zaharova se oglasila i preko Fejsbuka. Ona je istakla da kolektivni dolazak zapadnih diplomata na sud radi praćenja slučaja Alekseja Navaljnog, koji nije državljanin njihovih zemalja predstavlja političku akciju.

  Zaharova je navela da nije norma da strane diplomate budu prisutne na sudovima, kada se ne sudi građanima njihove zemlje.

  „Ovako. Norma je prisustvo stranih diplomata na sudovima kada se sudi građanima NJIHOVIH zemalja ili međunarodnim teroristima, ljudima koji su, na primer, počinili zločine u trećim zemljama. Iako ova norma postoji, u mnogim zapadnim zemljama se ne primenjuje“, napisala je Zaharova.

  Portparolka je podsetila da, na primer, u mnogim slučajevima američka strana ne dozvoljava ruskim diplomatama da prisustvuju sudovima u slučajevima ne Amerikanaca, već Rusa.

  „A kada diplomate, tim pre kolektivno, prisustvuju sudskim procesima ne svojim građanima, radi se o političkoj akciji“, istakla je ona.

  Slična poruka stigla je i iz Kremlja.

  Kako je rekao portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov, diplomate koje su došle na izricanje presude ne treba da se mešaju u unutrašnje stvari Rusije i da dopuštaju bilo kakve aktivnosti koje bi mogle da asociraju na pritisak na sud.

  Oni, kako je dodao, treba da deluju u skladu sa Bečkom konvencijom o diplomatskim odnosima, a ne da izlaze iz njenih okvira.

  U Moskovskom gradskom sudu u toku je izricanje presude Navaljnom.

   

   

   

   

   

  Tagovi:
  Marija Zaharova, ambasadori, sud, Aleksej Navaljni
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga