02:06 15 Maj 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  42182
  Pratite nas

  Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da su društvene mreže biznis koji je usmeren na ostvarivanje dobiti po svaku cenu, istakavši da one pokušavaju da manipulišu svešću svojih korisnika.

  „Nije ih briga da li neki sadržaj na neki način šteti kategoriji ljudi na koju je usmeren. Na kraju krajeva, često te savremene informacione platforme sve više i više počinju da kontrolišu svest“, smatra ruski lider.

  Putin je objasnio da sistemi proučavaju svog „klijenta“ i „poturaju“ mu ono što smatraju potrebnim, a čovek počinje da prihvata rešenje ne shvatajući da njime upravljaju.

  Takođe je podsetio da je bitno poštovanje principa slobode govora prilikom praćenja sadržaja na internetu.

  „Naravno, treba da razmišljamo o o tome, na to treba nekako da reagujemo, istovremeno ne donoseći odluke koji bi ograničili ljudsku slobodu – slobodu izbora, slobodu govora“, rekao je ruski predsednik na sastanku sa pobednicima takmičenja „Učitelj godine“, odgovarajući na pitanje kako da se zaštite deca od štetnog sadržaja na društvenim mrežama i internetu u celini.

  Ruski lider je takođe dodao da servis za komunikaciju nastavnika sa učenicima treba da se zasniva na nacionalnom ruskom softverskom proizvodu.

  Prethodno je zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev izjavio da je Rusija tehnološki spremna za stvaranje autonomnog segmenta globalne mreže u slučaju isključivanja sa interneta. On je istakao da trenutno ključna prava za upravljanje internetom poseduju SAD.

  Podsetimo, 1. februara 2021. godine u Rusiji je stupio na snagu zakon o borbi protiv širenja lažnih i ilegalnih informacija na društvenim mrežama.

  Pročitajte još:

   

   

   

  Tagovi:
  internet, društvene mreže, Rusija, Putin
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga