15:40 11 Maj 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  3252
  Pratite nas

  EU poziva Rusiju da hitno i bezuslovno oslobodi Alekseja Navaljnog, izjavio je šef evropske diplomatije Žozep Borelj.

  „EU poziva na hitno i bezuslovno oslobađanje Navaljnog i troje građana i novinara koji su bili uhapšeni jer su iskoristili svoje pravo na mirno okupljanje i slobodu govora“, navodi se u saopštenju Borelja u ime EU.

  U dokumentu se navodi da EU osuđuju odluku ruskih vlasti da se uslovna kazna Navaljnog zameni zatvorom i smatraju je nedopustivom, pošto je „politički motivisana i u suprotnosti je sa međunarodnim obavezama Rusije u oblasti ljudskih prava“.

  Navodi se i da je Evropski sud za ljudska prava već presudio 2017. godine da je kazna za Navaljnog bila proizvoljna i neosnovana.

  Tvrdnje da se Navaljni goni isključivo zbog političke delatnosti pobio je Evropski sud za ljudska prava: Strazbur nije prepoznao političke motive u slučaju „Iv Roše“ (upravo se za taj slučaj podnosila žalba), iako je dosudio kompenzaciju za kućni pritvor koji su ruske vlasti u potpunosti isplatile.

  ​Sud u Moskvi juče je doneo odluku da se Navaljnom ukine uslovna kazna u slučaju „Iv Roše“ i zameni kaznom od 3,5 godine zatvora. Ubrzo nakon toga, vodeće zapadne zemlje, uključujući Sjedinjene Američke Države, Nemačku, Francusku i Veliku Britaniju, apelovale su na ruske vlasti da oslobode opozicionara.

  Na saslušanju u sudu prisustvovalo više od 15 zaposlenih u ambasadama različitih zemalja. Zaharova je ranije izjavila da je prisustvo stranih diplomata na suđenju u slučaju Navaljni politička akcija, mešanje u unutrašnje stvari Rusije i samootkrivanje pokušaja Zapada da obuzda Rusiju.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  Rusija, EU, Aleksej Navaljni
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga