13:07 25 Februar 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  0 590
  Pratite nas

  Moskva namerava da ozbiljno razgovara sa Vašingtonom o američkoj reakciji na proteste u Rusiji, izjavila je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova.

  „I, naravno, nameravamo da držimo ovu temu na oku i održimo ozbiljan razgovor sa Vašingtonom. Uveravam vas, nećete dugo čekati na to“, rekla je Zaharova na brifingu.

  Ona je dodala da Ministarstvo spoljnih poslova preporučuje Sjedinjenim Američkim Državama, u vezi sa njihovim izjavama o opozicionom lideru Alekseju Navaljnom i protestima u Rusiji, da se pozabave sopstvenim poslovima.

  „Takođe bih želela da se obratim Vašingtonu. Predviđam: njihov protest neće nestati sam od sebe. Nezadovoljstvo neće moći da se stavi pod tepih. Čak ni retorika koju sebi dozvoljavate u vezi sa našom zemljom neće moći da vam pomogne da preusmerite poglede javnosti i javno mnjenje sa sopstvenih problema. Moraćete da im se pozabavite, jer oni zaslužuju da se prema njima, prema građanima vaše zemlje, SAD, postupa po zakonu i u skladu sa međunarodnim obavezama Vašingtona. U tom kontekstu imamo sve razloge da izražavamo zabrinutost, zahtevajući poštovanje osnovnih ljudskih prava, o kojima se američke vlasti neprestano i vrlo licemerno brinu u drugim zemljama, ali ne oklevaju da ih ignorišu kod kuće. Pozabavite se svojim problemima. Mnogo ih je, treba ih rešiti“, istakla je portparolka.

  Ranije je američka diplomatska misija u Moskvi, u svetlu izveštaja o ilegalnim protestima u Rusiji, saopštila da prati „izveštaje o protestima u 38 ruskih gradova“. Američka ambasada je dodala da „podržava pravo svih ljudi na mirne proteste i slobodu izražavanja“, a mere ruskih vlasti navodno su „usmerene na suzbijanje ovih prava“. 

  Ruski opozicionar Aleksej Navaljni vratio se sa lečenja iz Nemačke u Rusiju i uhapšen je na aerodromu Šeremetjevo u Moskvi. 

  Pristalice Navaljnog pozvale su nakon toga građane da izađu na ulice. Neodobrene protestne akcije održane su 23. i 31. januara u različitim gradovima Rusije.  

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  Rusija, SAD, Marija Zaharova
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga