09:00 17 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  0 420
  Pratite nas

  Očekuje se da će imunitet nakon vakcinacije protiv virusa korona „EpiVakKoronom“ trajati godinu dana, izjavila je vršilac dužnosti zamenika generalnog direktora za naučno-metodički rad i međunarodnu saradnju Centra „Vektor“ Tatjana Nepomnjaščih.

  „Računamo na to da će imunitet na kovid 19 ostati godinu dana“, rekla je ona na konferenciji za štampu.

  Istovremeno, saopštila je da je „Vektor“ pre nekoliko dana završio ispitivanja vakcine „EpiVakKorona“ na starijim dobrovoljcima i da su rezultati pozitivni.

  „Bukvalno pre neko dana smo završili postregistraciona klinička ispitivanja na u starosnoj grupi 60+, odnosno osobama starijim od 60 godina. Kao što je poznato, to je što se tiče kovida 19 jedna od najugroženijih kategorija naših građana, koju prvo treba zaštititi. Dobili smo pozitivne rezultate“, rekla je ona u pres-centru novinske agencije „Rusija sevodnja“.

  Naglasila je da su stariji dobrovoljci bez problema podneli vakcinu i da nije bilo ozbiljnih neželjenih reakcija.

  Prema rečima Tatjane Nepomnjaščih, za sada nisu registrovane mutacije virusa korone koje bi mogle da utiču na efikasnost vakcine „EpiVakKorona“.

  „Pratimo sojeve koji cirkulišu u Ruskoj Federaciji. To nam omogućuje da procenimo da li je došlo do mutacija u onim fragmentima proteina na koje, zapravo, naša vakcina deluje kako bi izazvala proizvodnju antitela. Neprekidno pratimo situaciju i sada nema nikakvih mutacija koji bi uticali na efikasnost“, rekla je ona za okruglim stolom na temu „Ruska nauka protiv kovida 19. Izazovi i dostignuća“. 

  Predsednik Rusije Vladimir Putin objavio je u oktobru prošle godine da je u Rusiji registrovana druga vakcina protiv virusa korona, koju je razvio Državni naučni centar „Vektor“, a koja je nazvana „EpiVakKorona“. Postregistraciona ispitivanja vakcine počela su 26. novembra, a Ministarstvo zdravlja Rusije je 18. novembra izdalo  dozvolu centru „Vektor“ za sprovođenje postregistracionih ispitivanja vakcine „EpiVakKorona“. 

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  EpiVakKorona, Naučni centar "Vektor", imunitet
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga