23:15 22 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  0 2993
  Pratite nas

  Rusija je počela razvoj prvog na svetu višenamenskog protivtenkovskog raketnog sistema (PTRK), koji može efikasno da obara bespilotne letelice, saopštio je direktor kompleksa naoružanja „Rosteh“ Behan Ozdojev.

  Nijedna zemlja na svetu trenutno nema u svom naoružanju protivtenkovske komplekse koji sa velikom preciznošću mogu da obore takve aparate, male i sposobne za manevrisanje.

  Određeni modeli PTRK mogu da obore vazdušne ciljeve velikih i malih brzina sa dovoljno toplotnog zračenja, poput helikoptera.

  „Konstruktorski biro za projektovanje instrumenata je započeo razvoj novih PTRK. To više nije usko specijalizovano protivtenkovsko oružje, već višenamensko odbrambeno i jurišno oružje sposobno da efikasno pogađa ne samo tipične ciljeve, kao što su tenkovi ili oklopna vozila, već i čitav spektar ranije 'nedostižnih ciljeva', kao što su vazdušni ciljevi i bespilotne letelice“, rekao je Ozdojev, ali nije naveo ime perspektivnog kompleksa.

  Za rakete novog višenamenskog kompleksa razvijaju se kombinovane glave za samonavođenje, jedinstvene za protivtenkovske sisteme, sa dva kanala - toplotnim i optičkim. „Za novi kompleks kreiraju se nove glave za usmeravanje termalnih slika. Nova municija koristiće se po principu „ispali i zaboravi", dodao je direktor.

  Paralelno se radi i na poboljšanju tehnologije proizvodnje bojevih glava za rakete PTRK i razvija se nov tip eksploziva za municiju.

  Pročitajte još:

   

  Tagovi:
  Rusija, Rosteh, Dronovi
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga