15:37 02 Mart 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  0 790
  Pratite nas

  U Novosibirsku su počela ispitivanja superprovodnog elektromotora aviona, saopštila je pres služba Fonda perspektivnih istraživanja.

  U toku je testiranje na zemlji sa demonstratorom hibridnog pogonskog sistema opremljenim električnim motorom od 500 kilovata. Prvi let je planiran na međunarodnoj vazduhoplovnoj izložbi „MAKS-2021“.

  Kako su naveli u pres službi Fonda, testovi su potvrdili da su izabrana tehnička rešenja korektna. Eksperti su ocenili kvalitetan rad vazduhoplovne opreme i elektromotora, istražili uslove elektromagnetne kompatibilnosti kabinske i superprovodničke opreme, glavne režime rada elektromotora i njegovih sistema: hlađenje, pokretanje, zaustavljanje i rad pod opterećenjem.

  Ranije je saopšteno da će se ispitivanja hibridnog motora početi 2021. godine. U tu svrhu je jedan od tri motora Jak-40, koji se nalaze u zadnjem delu, zamenjen turboosovinskom gasnom turbinom sa električnim generatorom. Generator je razvijen u saradnji Centralnog instituta za vazduhoplovne motore P.I. Baranova i Vazduhoplovnog tehničkog univerziteta u Ufi.

  Električni motor je ugrađen u „nos“ leteće laboratorije, koristeći efekat superprovodnika visoke temperature i kriogeni sistem. Napravljen je u kompaniji „SuperOks“ po nalogu Fonda za napredna istraživanja. Leteću laboratoriju, na bazi aviona Jak-40, razvili su specijalisti Sibirskog naučno-istraživačkog instituta „Čapligina“.

  Zajednički projekat fonda i „SuperOks“ pod nazivom „Kontur“ započet je 2016. godine. Cilj je bio stvaranje elektroenergetskih sistema zasnovanih na principu superprovodljivosti, kao i razvoj tehnologije za proizvodnju visokotemperaturnih superprovodnika u obliku trake.

  Tehnologija superprovodnika obezbeđuje jači tok struje i poboljšava karakteristike elektromotora i kablova.

  U fondu su izjavili da naučna i tehnička baza, dobijena tokom sprovođenja projekta „Kontur“, pruža mogućnost dvostrukog povećanja specifične snage elektromotora, kao i smanjenje potrošnje goriva kada se koristi kao deo hibridnih pogonskih sistema.

  Plan je da se ove tehnologije koriste za razradu motora i elektroenergetskih kompleksa za električne avione i helikoptere.

  Pročitajte još:

   

   

  Tagovi:
  ruski avioni, Rusija, avio-motori
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga