10:50 16 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  63689
  Pratite nas

  Moskva poziva visokog predstavnika za Bosnu i Hercegovinu Valentina Incka da prekine sa samovoljom koja šteti normalizaciji u zemlji, poručilo je rusko Ministarstvo spoljnih poslova.

  Kako se navodi, u balkanskim medijima uveliko se citira pismo visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini upućeno Narodnoj skupštini Republike Srpske sa zahtevom da u roku od tri meseca oduzmu povelje s odlikovanjima koje su dodeljene Radovanu Karadžiću, Biljani Plavšić i pokojnom Momčilu Krajišniku nazivajući ih „osuđenim ratnim zločincima čiji su postupci tokom oružanog sukoba šokirali svet i uzrokovali nezamislive ljudske patnje“.

  „Ne ulazeći u suštinu pretenzija Incka, smatramo da je neophodno da podsetimo da se postavljanje ultimatuma najvišem predstavničkom organu Republike Srpske ne može smatrati prihvatljivim ni sa pravne ni sa moralne tačke gledišta“, ističe rusko Ministarstvo.

  Kako se navodi, visoki predstavnik nije se čak ni konsultovao sa upravnim odborom Saveta za provođenje mira, koji je pozvan da u takvim slučajevima daje predstavniku političke preporuke.

  Moskva smatra da drsko ponašanje Incka još jednom dovodi u pitanje njegovu ulogu u procesu međuetničkog pomirenja u BiH.

  „Svojim postupcima i u tumačenju sopstvenog mandata on ne samo da prevazilazi svoja ovlašćenja, nego sve više postaje faktor destabilizacije, ponaša se potpuno suprotno zadacima koji su mu povereni Dejtonskim mirovnim sporazumom. Pozivamo Inca da prekine sa samovoljom koja očigledno šteti postkonfliktnoj normalizaciji u BiH i unosi dodatnu napetost u međuetničke odnose“, saopštilo je rusko Ministarstvo.

  Takođe se navodi da Inckov neumesni demarš ponovo demonstrira očiglednu činjenicu – neustavna institucija visokog predstavnika u BiH odavno je izgubila svoju „dodatnu vrednost“ za rešavanje problema u BiH i pretvorila se u pravni i politički atavizam.

  „Sigurni smo da je došlo vreme da se konačno ukine taj anahroni mehanizam spoljnog protektorata prema suverenoj BiH, i da se sva vlast u zemlji prenese na njene državotvorne narode i zakonski izabrane organe“, zaključuje se u saopštenju.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  BiH, Valentin Incko, Rusija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga