13:36 01 Mart 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  0 471
  Pratite nas

  Moskva je grad u kojem možete pronaći sve: ulice i sokake, razne nacionalnosti, jezike i narode, različite arhitektonske stilove i razdoblja, elegantne i prelepe zgrade, stare vile, staljinističke nebodere i nove neobične građevine. Krenimo u šetnju prestonicom i razgledajmo najneobičnije građevine u Moskvi.

  Ruski stil

  Zgrada Percove

  Kuća Percova, Moskva
  Kuća Percova, Moskva

  Sagrađena 1907. godine.
  Arhitekta: N. Žukov, B.Šnaubert, autor projekta: S. Maljutin
  Divna kuća na nasipu Prečistenska sa crtežima i mozaicima od majolike (poluporcelana) odmah upada u oči. Kuća je izgrađena prema skicama Sergeja Maljutina, autora dizajna ilustracija za Puškinove bajke. Umetnik je neko vreme živeo u kući, koja je odmah posle izgradnje postala raj za umetnike.

  Kuća Percova stekla je slavu kao glavna vila srebrnog doba. Izgradio ju je preduzetnik i železnički radnik Percov i poklonio ženi. Deo kuće je iznajmljen, podrum je u to vreme zauzimalo čuveno kabare-pozorište „Leteći miš“.

  To je jedan od najzatvorenijih objekata u Moskvi. U njemu se nalazi sedište diplomatskog kora ruskog Ministarstva spoljnih poslova, pa je nemoguće ući unutra.

  Adresa: Kursovoj pereulok, dom 1. Metro: Krapotkinska.

  Savinsko podvorje — preseljena kuća

  Savinsko podvorje, Moskva
  Savinsko podvorje, Moskva

  Sagrađena 1907. godine.
  Arhitekta: I. Kuznjecov.
  U Tverskoj ulici, blizu Crvenog trga, iza fasade džinovske staljinističke kuće, skrivena je neverovatna zgrada. Ako uđete u luk kuće broj šest u Tverskoj ulici, videćete neobičnu građevinu u pseudo-ruskom stilu - sa slikama, mestimično oštećenim mozaikom, svetlim pločicama, elegantnom kupolom sa četvorovodnim krovom.

  U njemu se nalazilo dvorište Savino-Storoževskog manastira  Najpoznatiji gost bio je filmski režiser A. Hanžonkov, koji je 1908. godine iznajmio prostor za svoju filmsku kompaniju, a kasnije ovde otvorio filmski studio.

  Tridesetih godina 20. veka Tverska ulica je rekonstruisana i proširena. Savinsko dvorište je preseljeno u drugi deo ulice.

  Težina zgrade zajedno sa stanarima bila je 23 tone. U noći 4. novembra 1939. preseljena je bez iseljenja stanara. Odluku o premeštanju kuće doneo je Nikita Hruščov, u to vreme prvi sekretar moskovskog Gradskog komiteta VKPB.

  Polovina zgrade je sada stambena, a neke prostorije iznajmljuju razne kompanije.

  Adresa: Tverska ulica 6, str. 6. Metro: Ohotni rjad, Teatraljna, Puškinska.

  Kuća-teremok 

  Sagrađena je 1997. godine.

  Arhitekte: A. Šukin, M. Leonov.

  ​Moderna arhitektonska fantazija na temu „ruske ornamentike“, koja je bila popularna u doba secesije. Platforme, šiljasta kupola, lukovi, dekor u bojarsko-trgovačkom stilu Rusije u 17. veku.

  Enterijer je moderan. Neke prostorije iznajmljuju se za kancelarije, ostale za stanove.

  Adresa: 1. Hvostov pereulok 5. Metro: Poljanka, Oktjabrska, Dobrinjinska.

  Egzotika dalekih zemalja

  Špansko dvorište na Vozdviženki

  Sagrađeno u periodu 1895–1899. godine.
  Arhitekta: V. Mazirin.
  Izrezbareni karniz, školjke na zidovima, uvijeni stubovi - letnikovac, neobičan za klasičnu Moskvu 19. veka, i dalje privlači poglede prolaznika.

  ​Nekada je pripadao Arseniju Morozovu, rođaku čuvenog pokrovitelja Save Morozova. Zgrada, koja liči na bajkovitu palatu pojavila se zahvaljujući mašti svog vlasnika i njegovoj strasti prema španskoj srednjovekovnoj arhitekturi. Palatu je izgradio prijatelj A. Morozova, arhitekta Viktor Mazirin. Za prototip su uzeli španski zamak u Sintri i kuću u Salamanci.

  Savremenici tog doba nisu cenili arhitektonsku vrednost kuće i smejali su se vlasniku. Prema glasinama, čak je i sama majka A. Morozova govorila o ideji svog sina: „Ranije sam znala da si budala, a sada će to znati cela Moskva“. Sada je jedno od najsjajnijih arhitektonskih remek-dela 19-20. veka.

  Vila sada pripada Ministarstvu spoljnih poslova (Dom prijema Vlade Ruske Federacije).

  Adres: Vozdviženka, dom 16/3. metro Arbatska.

  Kuća čaja na Mjasnickoj — kineski stil

  Kuća čaja na Mjasnickoj ulici, Moskva
  Kuća čaja na Mjasnickoj ulici, Moskva

  Sagrađena 1890–1893. godine.
  Arhitekta: R. Klejn.
  Kuća čaja u kineskom stilu glavna je dekoracija ulice Mjasnicka u Moskvi i deluje kao da se nalazi u dalekoj i misterioznoj Kini. Ovaj arhitektonski stil naziva se šinuazri (što znači „kineski“).

  Zgrada je pripadala S. Perlovu, predstavniku čuvene dinastije čajeva Perlov, vlasniku prodavnica čaja i fabrike čaja u Moskvi.

  Kuću je sagradio arhitekta R. Klejn u stilu kasne renesanse. Nešto kasnije, Karl Gipius ju je obnovio u kineskom stilu - podigao kulu od pagode na krovu, ukrasio glavni ulaz, fasadu i enterijere kineskim uzorcima sa pozlaćenim zmajevima i drugim životinjama, cvetnim ukrasima, svetlim keramičkim detaljima. Predmeti za dekor, ukrasi i završni materijali naručeni su u Kini.

  U ovoj kući se sada nalazi jedna od najpoznatijih prodavnica čaja u Moskvi. 

  Adresa: Mjasnicka ul., 19. Metro: Turgenjevska.

  Gotska kuća na Baumanskoj

  Sagrađena 1910-1914. godine
  Arhitekta: V. Mazirin
  Nekadašnja kuća seljaka Frolova, sada stambena zgrada ima četiri sprata.  

  ​Kuću u gotskom stilu sagradio je Viktor Mazirin, autor Morozovljeve vile na Vozdviženki.

  Na stepeništima su šareni vitraži. Ima samo tri apartmana.

  Adresa: Baumanska ulica 23. Metro: Baumanska.

  Moskovska moderna

  Vila Mindovskog

  Vila Mindovskog, Moskva
  Vila Mindovskog, Moskva

  Sagrađena 1903-1904. godine.
  Arhitekta: L. Kekušev.
  Glavno remek-delo majstora ruskog modernizma - Leva Kekuševa. Fasade na ulicama Povarskaja i Skariatinskog su različite. Sa strane Povarske je štukatura, balkonu sa predivnim cvetnim ornamentom, paneli sa anđeoskim figurama dece, elegantna ograda.

  Fasada sa strane Skariatinske ulice je ukrašena lovorikama i skulpturama ženskih glava u stilu moderna.

  Bila se može videti samo spolja., jer se unutra nalazi ambasada Novog Zelanda. Zgrada je od 1924. godine pripadala ambasadi Švedske, a kasnije i Novog Zelanda. Ovaj status ju je spasio od raznih modernih obnova. Restauracija vile velikih razmera bila je samo jednom, od 2017. do 2019. godine.

  Adresa: Povarska ulica 44/2, s. 1. Metro. Arbatska, Barikadna, Krasnopresnenska.

  Hotel Metropol

  Hotel Metropol, Moskva
  Hotel Metropol, Moskva

  Sagrađen 1899-1905. godine.
  Arhiteka: V. Valjkot.

  Luksuzni hotel sa pet zvezdica izgradio je čuveni pokrovitelj i dobrotvor Sava Mamontov kao palatu umetnosti. U to vreme imao je sopstvenu operu, pa je odlučio da sagradi pozorište sa operskom salom i hotelom direktno nasuprot Boljšoj teatra. Pozvao je najtalentovanije umetnike - Vrubela, Korovina i Golovina.

  Arhitekta je bio britanac Viljem Valjkot. Posle propasti Mamontova, njegov pozorišni projekat „opera i hotel“ pretvoren je u samo „hotel i restoran“.

  Enterijer hotela je od mermera, ima veliki broj ogledala, vitraža  i ornamenata.

  Centralnu fasadu krasi slika Vrubela „Princeza Greza“.

  Paneli „Orfeje igra", „Obožavanje prirode" i drugi napravljeni su prema skicama A. Golovina i S. Čehonina. Na fasadi Boljšoj teatra visi pano „Kleopatra“. Ukupno je zgrada ukrašena sa 23 panela od majolike izrađenih u umetničkoj radionici Abramcevo Save Mamontova.

  Adresa: Teatraljni prolaz 2. Metro: Teatraljna.

  Vila Rjabušinskog — stepenište Šehtelja

  Vila Rjabušinskog, Moskva
  Vila Rjabušinskog, Moskva

  Sagrađena 1900-1903. godine.
  Arhitekta: F. Šehtelj.
  Pisac Kornej Čukovski je o ovoj zgradi napisao: „Najružniji primer dekadentnog stila. Ne postoji nijedna poštena linija, niti jedan pravi ugao ... Stepenice, plafoni, prozori - svuda je ta gnusna glupost “ Ali čuveno stepenište Šehtelj je glavna dekoracija kuće.

  Kuća je prvobitno izgrađena za bogatog moskovskog trgovca S. Rjabušinskog, kasnije je u njoj živeo Maksim Gorki, a sada je u vili otvoren muzej pisaca.

  Gorki je u ovoj kući proveo poslednje godine svog života nakon povratka u Rusiju iz Italije. Ovde je živeo sa porodicom, a jedna od njegovih unuka je kasnije postala kustos muzeja. Lični predmeti i nameštaj su u potpunosti sačuvani.

  Adresa: Mala Nikitska ulica 6/2, s. 5. Metro: Arbatska, Tverska, Puškinska.

  Vila Kekuševoj na Ostoženki — Margaritin zamak

  Vila Kekuševoj na Ostoženki, Moskva
  Vila Kekuševoj na Ostoženki, Moskva

  Sagrađena 1900-1903. godine.
  Arhitekta: L. Kekušev.
  Lev Kekušev sagradio je vilu za svoju suprugu Anu Kekuševu, ali ubrzo po završetku gradnje on i njegova supruga su se razveli i vila je prodata. Ova kuća podseća na srednjovekovni zamak sa šiljastom kupolom. Skulptura lava krasi fasadu. Lav je zaštitni znak arhitekte Leva Kekuševa.

  Mihail Bulgakov je u ovoj vili posetio Margaritu. Ona je odavde poletela na metli i kruži arbatskim uličicama.

  Sada se u vili nalazi biro vojnog atašea Egipta.

  Adresa: Ulica Ostoženka 21. Metro: Krapotkinska, Park kulture.

  Kuća Abrikosovih — sa etikete sa čokolade

  Dom Abrikosovih, Moskva
  Dom Abrikosovih, Moskva

  Sagrađena 1905. godine.
  Arhitekta: B. Šnaubert.
  Upravo se slika ove crvene kuće nalazi na logotipu fabrike čokolade „Babajevski“.

  Kuća je izgrađena za poznatu dinastiju poslastičara Abrikosovih koji su dostavljali slatkiše za carski dvor. Prototip zgrade bila je pariska vila gospođe Gilbert. Arhitekta je kapke na prozorima osmislio kao saće, ukrasni detalji ispod prozora podsećaju na posude za bombone.

  Abrikosovi su imali fabriku slatkiša u Moskvi, a pored nje se 1905. godine pojavila ova zgrada u kojoj su se nastanili vlasnici. Posle revolucije, fabrika je nacionalizovana i preimenovana u Babajevska, u čast revolucionara Babajeva, koji nije imao nikakve veze sa fabrikom. Fabrika i dalje nosi njegovo ime.

  Adresa: Malaja Krasnoseljska 7. Metro: Krasnoseljska.

  Kuća Mantaševa 

  Vila sa stubovima na Lenjingradskom prospektu je veličanstvena i monumentalna. Ovo je prva kamena zgrada u Moskvi posle požara 1812. godine ispred Tverske stražarnice.

  Njen prvi vlasnik bio je trgovac Postnikov, zatim trgovačka dinastija Konšinih. Rekonstruisana je prema projektu F. Šehtelja koji je dizajnirao svečani enterijer, sistem osvetljenja i parket u stilu baroka.

  ​Posle Konšinih, vila je bila u vlasništvu Josifa Mantaševa, jednog od naslednika naftnog tajkuna. Njegov brat, Leon Mantašev, imao je konjušnicu u Skakovoj ulici.

  Vila Mantaševa: Lenjingradski prospekt 21. Metro: Dinamo, Beloruska.
  Konjušnica Mantaševa: Skakova ulica 3. Metro: Dinamo.
  20. vek: Konstruktivizam i ar deko stil

  Zgrada Moseljproma — prvi sovjetski neboder

  Zgrada Moseljproma, Moskva
  Zgrada Moseljproma, Moskva

  Sagrađena 1912-1925. godine.
  Arhitekta: N. Strukov.
  Spomenik avangarde i konstruktivizma. U početku je bio projekat namenjen trgovcu Titovu koji je dizajnirao arhitekta N. Strukov. Jedan od zidova zgrade se srušio (ovo arhitekti nije bio prvi neuspeh), usled čega je osuđen na zatvorsku kaznu.

  1923. godine odlučeno je da se zgrada dovrši i od nje napravi prvi sovjetski neboder sa 11 spratova. Nekoliko arhitekata je preduzelo novi projekat: V. Cvetajev, D. Kogan i A. Loleit, koji su projektovali šestougaonu kulu.

  Nažalost, svetla i originalna grafika Rodčenka i Stepanove, po kojima je Moseljprom postao poznat, izbrisana je sa zidova 1930-ih. Ovde je bio i čuveni natpis koji je sastavio pesnik V. Majakovski: „Nigde kao u Moseljpromu“.

  Sada se u zgradi nalazi radionica I. Glazunova i fakultet RATIS.

  Adresa: Kalašni pereulok 2/10. Metro: Arbatska.

  Ažurna zgrada na Lenjingradskom prospektu – ukrašena harmonika

  Ažurni dom na Lenjingradki, Moskva
  Ažurni dom na Lenjingradki, Moskva

  Sagrađena 1936-1940. godine.
  Arhitekte: A. Burov, B. Blohin.
  Spomenik u stilu Ar deko stila je redak za Moskvu. Najviše pažnje privlače čipkasti dekori fasade, ažur rešetke na spoljnoj strani prozora i lođe, koji su napravljeni prema crtežima umetnika i grafičara V. Favorskog. Autor projekta A. Burov bio je inspirisan svojim  putovanjem u Ameriku i pokušao je neke ideje da uvede i u sovjetski život.

  U ovom projektu je koristio izgled zgrade u obliku slova P, tipičan za američke motele. Prvi sprat je bio planiran kao nestambeni, trebalo je da tu budu preduzeća, dostava hrane, prodavnice.

  Ažurna zgrada na Lenjingradskom prospektu je prvi stambeni blok u Moskvi.

  U jednom od sanova zgrade je pesnik Konstantin Simonov napisao čuvenu pesmu „Čekaj me“.

  Naziv „ukrašena harmonika“ joj je dao glavni arhitekta posleratne Moskve D. Čečulin, jer iz daljine podseća na instrument.  

  Adresa: Lenjingradski prospekt 27. Metro: Dinamo, Beloruska.

  Kuće od drveta

  Kuća-muzej Vasnjecova 

  Kuća-muzej Vasnjecova, Moskva
  Kuća-muzej Vasnjecova, Moskva

  Kuća je izgrađena 1894. godine.

  Ovde je živeo slikar Viktor Vasnjecov od 1894. godine do smrti. Njegova poznata slika „Bogatiri“ je naslikana u ovoj kući, a sada je izložena u Tretjakovskoj galeriji.

  Kuća je sagrađena prema crtežima umetnika, a izgradili su je seljaci iz Vladimirske gubernije. Zaspupljen je novoruski stil sa elementima severne drvene arhitekture.

  Na prvom spratu bile su sobe, na drugom je bio atelje. Ovde je Vasnjecov pravio kreativne večeri, kojima su prisustvovali Šaljapin, Polenov, Serov, Repin, Surikov. Očuvan je originalni nameštaj, uključujući jedinstveni švedski sto „Samoposlužni stolnjak", lične stvari umetnikove porodice, šporet, posuđe.

  Memorijalni muzej Vasnjecov je otvoren 1953 godine, 1986 godine je ušao u sastav Tretjakovske galerije.

  Adresa: Pereulok Vasnecova 13. Metro: Suharevskaja, Cvetnoj buljvar, Prospekt Mira.

  Kuća sa mezaninom na Elohovskom

  Kuća predstavlja tipičnu drvenu kuću sa početka 19. veka – jednospratna, sagrađena na kamenom temelju, u centralnom delu je mezanin.

  Kuća sa mezaninom na Elohovskom
  Kuća sa mezaninom na Elohovskom

  Drvena kuća na Elohovskom je jedna od retkih koja je preživela požar 1812. godine. Nedavno je restaurirana. Radovi su trajali tri i po godine, sagrađen je nov krov, fasada i prostorije su remontovane.  

  Adresa: Elohovski projezd 5. Metro: Baumanska.

  Kuća nećaka Džeka Londona

  Sagrađena 1874. godine.

  ​Drvena kuća se nalazi na periferiji Moskve u Timirjazevskom reonu. Zanimljiva je ne samo zbog staromodnog izgleda, već i zbog činjenice da je na ovoj teritoriji sahranjen prvi vlasnik profesor Vasilij Vilijams. Takođe u ovoj kući živeo je dvorski vrtlar cara Aleksandra drugog i Danac Rihard Šreder.

  Vilijams je bio nećak američkog pisca Džeka Londona, otac mu je bio Amerikanac, a majka kneginja Golicina.

  Adresa: Timirjazevska ulica 53. Metro: Petrovska-Razumovska.

  Zdanja neobičnih formi
  Kuća-košnica — biser epohe avangarda

  Sagrađena 1927-1929. godine.
  Arhitekta: K. Meljnikov.

  Mala kuća cilindar sa prozorima u obliku romba podseća na košnicu. Objekat je delo avangardnog stila i moderno da je teško poverovati da je nastalo pre 100 godina.

  Arhitekta Meljnikov je sam sebi sagradio kuću u kojoj se nalazio i njegov atelje.

  Meljnikov je bio i autor prvog projekta sarkofaga za Mauzolej Lenjina.

  Kuća ima jednostavnu cilindričnu konstrukciju, dva cilindra su međusobno povezana, ako bismo ih gledali iz pričje perspektive videli bismo broj osam. U ovom objektu se sada nalazi muzej.

  Adresa: Krivoarbatski pereulok 10. Metro: Smolenska.

  Kuća u obliku jajeta — simbol lužkovskog stila
  Kuća u obliku jajeta, Moskva
  Kuća u obliku jajeta, Moskva

  Sagrađena 2000-2002. godine.
  Projektovao arhitektonski atelje S. Tkačenko.
  Jedan od najoriginalnijih modernih projekata. Zgrada je relativno skoro sagrađena, ali je već postala popularna turistička atrakcija. Neki kritičari je svrstavaju u kič i najgore primere „lužkovskog stila“.

  Kuća-jaje je početkom 2000-h bila jedna od najoriginalnijih građevina na svetu.

  Oblik jajeta predložili su vlasnik galerije Marat Gelman i arhitekta Sergej Tkačenko. Tada je bila planirana izgradnja porodilišta u Vitlejemu uz učešće Moskovske patrijaršije, a oblik jajeta kao simbola života bio je pogodan. Ali izraelski projekat nije uspeo da se ostvari. Kasnije su odlučili da kuću izgrade u Moskvi.

  Kuća je sada na prodaju i predstavlja jednu od veoma skupih građevina Moskve.

  Adresa: Ulica Maškova 1. Metro: Krasnije vorota, Čistie prudi, Turgenjevska.

  Pozorište „Et Cetera“

  Sagrađeno 2003-2005. godine.
  Arhitekte: A. Velikanov, A. Kuzmin, A. Bokov, M. Belica

  ​Pozorište Aleksandra Kaljagina mnogi smatraju najčudnijom i najružnijom zgradom u glavnom gradu. Popularni bloger Varlamov ga je nazivao „glavnom nakazom Moskve“. Ali, kako pokazuje istorija, zgrade koje izazivaju oštre kritike i odbijanje savremenika, dugo žive, a u nekim slučajevima postaju i urbani simboli grada.

  Njegova izgradnja započela je skandalom. Arhitekta Velikanov se posvađao sa Kaljaginom i odbio dalju saradnju. Posao je nastavila grupa arhitekata koja je dizajnirala fasadu. Kao rezultat nastao je projekat neobičnog oblika, živopisan i raznolik.

  Tagovi:
  Rusija, Moskva, zgrade, kuće, arhitektura
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga