03:34 19 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  6383
  Pratite nas

  U Japanu, na takozvani Dan severnih teritorija, održan je kongres, posvećen odnosima sa Rusijom i problemima četiri ostrva južnih Kurila.

  Premijer Jošihide Suga i šef diplomatije Tošimicu Motegi, tokom svojih obraćanja na kongresu, potvrdili su privrženost pregovorima sa Rusijom i želji da se zaključi mirovni sporazum na osnovu već postignutih dogovora.

  Rukovodstvo Japana „žali“ što već dugo decenija nema mirovnog sporazuma između dve države.

  Predstavnik japanske omladine Juja Sato je, međutim, izjavio da su ostrva Kunašir, Šikotan, Iturup i Habomai (koja čine Južne Kurile) „zauzeta“ i to ostaju, „bez pravnog osnova“.

  Sato nije imenovao državu-osvajača, ali je naglasio da su Južni Kurili teritorija Japana.

  Učesnici kongresa su naglasili da treba ubrzati pregovore sa Rusijom i uspostaviti prave prijateljske odnose.

  Spor oko Kurilskih ostrva

  Rusija i Japan vode pregovore o zaključivanju mirovnog sporazuma, a Tokio se nada da će taj cilj biti postignut rešavanjem teritorijalnih pitanja, odnosno statusa Južnih Kurila.

  Japan pretenduje na ostrva Kunašir, Šikotan, Iturup i Habomai, pozivajući se na bilateralni Traktat o trgovini i granicama iz 1855. godine. Moskva insistira na tome da su ostrva ušla u sastav Sovjetskog Saveza na osnovu ishoda Drugog svetskog rata i da ruski suverenitet nad njima ne podleže preispitivanju.

  U čemu je rusko-japanski spor oko Kurila pogledajte ovde:

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  Japan, Kurili
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga