14:01 01 Mart 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  12181
  Pratite nas

  Rusija poseduje opremu potrebnu da u slučaju vojnog sukoba ostavi NATO bez komunikacija u Evropi, piše analitičar lista „Nešenal interest“ Dejvid Eks.

  Analitičar ističe da SAD puno troše kako bi smanjile zaostajanje u razvoju sistema elektronskog ratovanja. Kako je precizirano u članku, Pentagon svake godine u tu svrhu troši po 10 milijardi dolara, pri čemu je efikasnost ulaganja za sada teško nazvati idealnom.

  S tim u vezi, ekspert ne isključuje mogućnost da bi NATO mogao potpuno da ostane bez sistema komunikacija usled razvoja sistema radio-elektronske borbe u Rusiji i Kini.

  Iskoristiti „Ahilovu petu“ Rusije

  Autor je kao slabu tačku u ruskim sistemima naveo zaštitu pomorske i vazdušne vojne tehnike koja je, prema njegovim rečima, lošije zaštićena od uticaja kompleksa elektronskog ratovanja.

  Zaključak eksperta je da bi Amerika trebalo da obrati pažnju na tu sferu i ističe da bi to bilo mnogo efikasnije od nastojanja da sustigne Rusiju na kopnu.

  „Snage Kremlja će u ratu na kopnu biti dobro opremljene kako bi blokirale komunikaciju i senzore SAD i saveznika“, napisao je Eks.

  Ranije je Severna flota Rusije saopštila da su ruski vojnici na teritoriji Murmanske oblasti testirali sistem za elektronsko ratovanje „Murmansk BN“, koji je u stanju da ometa signal na udaljenosti do 5.000 kilometara.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  rat, blokiranje, komunikacija, NATO, SAD, Rusija, radio-elektronsko ratovanje
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga