15:09 01 Mart 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  52813
  Pratite nas

  Ruski vojni naučnici predložili su opciju za borbenu upotrebu Vazdušno-kosmičkih snaga (VKS), koja će obezbediti garantovanu zaštitu od moguće NATO operacije. Novi pristup predstavljen je u časopisu „Vazduhoplovno-kosmičke snage. Teorija i praksa“ u izdanju Vojnog centra za istraživanje i obuku VKS-a.

  NATO i Sjedinjene Američke Države napravili su ranije koncepciju višesfernih borbenih operacija, koje će se voditi na zemlji, moru, vazduhu, kosmosu i sajber prostoru. Te operacije, prema zamisli američkih vojnika, započeće integrisanim masovnim vazdušnim napadima, kako bi se za nekoliko sati onesposobile neprijateljske nuklearne snage, najspremnije jedinice vojske, komandni i kontrolni centri, energetika i drugo.

  Kako navode doktor vojnih nauka Vladilen Stučinski i kandidat vojnih nauka Mihail Koroljkov, NATO u okviru takvih napada planira da se na neprijatelja istovremeno obruši hipersoničnim, operativno-taktičkim i krstarećim raketama, da koristi bespilotne letelice i tek onda avione sa posadom, koja skoro da ne bi trebalo da pretrpi nikakve gubitke.

  Kako bi se sprečile operacije, autor predlaže da se nanose kontra ili preventivni udari vojno-kosmičkim snagama, u kojim će se koristiti sva sredstva u jednom izviđačkom i udarnom prostoru, a koji će omogućiti da se neprijatelju nanese neverovatna šteta u početnoj fazi.

  „Prilikom suzbijanja masovnog vazdušnog napada protivnika u početnoj fazi 'operacije sa više sfera', potrebna je koordinisana primena avijacije sa bespilotnim letelicama, raketnim oružjem različite primene, opremom za elektronsko ratovanje, oružjem zasnovanim na novim fizičkim principima u okviru sistema izviđanja i udara“, napominje se u publikaciji.

  Autori navode da će u periodu 2025. godine do 2040. godine, tipični elementi domaćeg izviđačkog i udarnog sistema biti avioni, helikopteri, taktičke i operativno-taktičke krstareće i balističke rakete, bespilotne letelice itd. Kao specifičan primer elemenata sistema, publikacija pominje hipersonične rakete „Kinžal“, koje danas nose avioni MiG-31K.

  Pozivajući se na izjave načelnika Generalštaba Oružanih snaga Valerija Gerasimova na konferenciji akademije vojnih nauka, uključujući odbrambeni karakter ruske vojne doktrine, autor smatra da je najvažniji princip preventivne akcije „korak-dva ispred“. Odnosno, prilikom pretnje lokalnim ratom, Rusija bi trebalo da bude u stanju da pređe sa politike nuklearnog odvraćanja na nanošenje neprijatelju preventivnog poraza svim vrstama naoružanja.

  Neuspeh integrisanog NATO udara na samom početku će dovesti i do neuspeha u postizanju ciljeva „operacije sa više sfera“, a rukovodstvo vojnog bloka će odbiti da ga dalje sprovodi, smatraju autori.

  Poslednjih godina Rusija je više puta izrazila zabrinutost zbog sve veće aktivnosti NATO-a duž njenih zapadnih granica. Alijansa to naziva „uzdržavanjem ruske agresije“ i nastavlja da povećava snage. U Moskvi su podvukli, da Rusija ni za koga ne predstavlja pretnju, ali da neće zanemariti akcije potencijalno opasne za njene interese.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  Vazdušno-kosmičke snage RF, Amerika, NATO, Rusija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga