02:00 26 Februar 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  4689
  Pratite nas

  Ruski bloger Aleksej Navaljni nije mogao da snimi film o navodnom Putinovom dvorcu u Gelendžiku bez saradnje sa zapadnim obaveštajnim službama, izjavio je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov.

  „Istaći ću jedan konkretan trenutak. U ovom filmu Navaljni posećuje zgradu nekadašnje rezidencije sovjetske obaveštajne službe u Drezdenu i zajedno sa nekim nemačkim kolegama demonstrira publici materijale iz fascikle koju predstavlja kao ‘Putinov lični dosije’. Jasno je da je ulazak u ovu zgradu i tim pre dobijanje pristupa nekim arhivama nemoguć bez saradnje sa zvaničnim vlastima Nemačke – najverovatnije sa njihovim obaveštajnim službama. To samo dovoljno govori o pozadini cele ove priče i ulozi koju je Zapad igrao i igra u čitavoj promociji u međunarodnom medijskom prostoru“, navodi se u izjavi Lavrova na sajtu Ministarstva spoljnih poslova.

  Lavrov je primetio da je Moskva zabrinuta zbog toga kako je dosije iz nemačkih arhiva, koji se tiče, kako tvrde autori filma, Putina, došao do njih bez njegove dozvole.

  „U vezi sa tim, obratili smo se radi objašnjenja nemačkom Ministarstvu spoljnih poslova, koje nas je nekoliko dana kasnije obavestilo da je pristup Navaljnom pomenutoj arhivskoj građi odobrila nadležna nemačka institucija, a da u samim materijalima koji su mu predati ‘nije bilo ničeg poverljivog’. Komentar je suvišan“, naglasio je ministar.

  Lavrov je dodao da ostavlja po strani „pitanja o tome kolika je cena izjava i računarske grafike sadržanih u filmu, ko stoji iza toga, kako i ko je platio sav ovaj bioskop“.

  „Po ovom pitanju već je izneto mnogo činjenica, mada ih zvaničnici i većina zapadnih medija stidljivo ignorišu“, dodao je ruski ministar spoljnih poslova.

  Podsetimo, pseudo-istraga Navaljnog o „Putinovom dvorcu“ objavljena je uoči neodobrene protestne akcije 23. januara kako bi se izmanipulisao narod. Sada se pojavljuje sve više činjenica o tome kako je i čijim novcem isfabrikovan taj „fejk“.

  S tim u vezi, ruski biznismen Arkadij Rotenberg obelodanio je da „dvorac“ u Gelendžiku na Crnom moru, za koji je Navaljni tvrdio da je u Putinovom vlasništvu, pripada njemu.

  Tagovi:
  Nemačka, Aleksej Navaljni, Sergej Lavrov
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga