23:18 07 Mart 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  2780
  Pratite nas

  Zapad pokušava da „temu Navaljnog“ učini gotovo glavnom u dijalogu sa Rusijom, a Moskvi nameće ultimativan zahtev da pokrene krivični postupak o navodnom trovanju dok pritom faktički krije ključni dokaz, izjavio je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov.

  „U situaciji kada zapadne zemlje pokušavaju da učine 'temu Navaljnog' maltene glavnom u dijalogu sa našom zemljom, želeo bih da uzvratim i podelim ocene o praktičnim koracima koje su u fokusu naših zvaničnih interesa, a koje preduzimaju akteri ove priče u oblasti politike i propagande“, odgovorio je Lavrov na molbu da prokomentariše otvoreno pismo lekara-neurologa uz Švajcarske Vitalija Kozaka.

  Kako je rekao Lavrov, njihova prva teza bila je da su obaveštajne službe Rusije navodno pokušale da otruju Navaljnog, ali da su uspeli da ga spasu isključivo zbog činjenice da je pilot aviona kojim je leteo ruski bloger odmah sleteo i već je čekala hitna pomoć, a omski lekari  učinili sve što je potrebno. Ministar je naveo da to, međutim, ne sprečava optužbu prema tim istim lekarima za „saučesništvo u trovanju“ navodnim prikrivanjem stvarnih rezultata analize bio-materijala.

  Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov
  © Foto : Press-služba MID RF

  Prema rečima Lavrova, od Rusije se traži da Nemačkoj veruje na reč, „istovremeno iznoseći u neprihvatljivom ultimativnom obliku zahteve da ruske snage bezbednosti pokrenu krivični postupak u vezi sa 'dokazanom činjenicom trovanja' Navaljnog otrovnom supstancom“.

  „Logične naznake da u ovom slučaju zapadne zemlje kriju ključni dokaz verovatnog zločina, koji je prema našim zakonima neophodan za pokretanje krivičnog postupka – odbacuju se bez jasnog objašnjenja“, naglasio je on.

  Kako je rekao, Rusija bi mogla da skrene pažnju rukovodstva tehničkog sekretarijata OZHO, kao i Nemačke, Francuske i Švedske na informacije koje je objavio Kozak i da zatraži od njih da prokomentarišu te podatke, ukoliko on ne bude protiv.

  Istovremeno, Lavrov je podsetio da je Državno tužilaštvo Rusije tražilo od nemačkog federalnog Ministarstva pravde sve informacije o rezultatima istraživanja koje je sproveo Bundesver, uključujući predaju „svih relevantnih dokaza“.

  „Uprkos potpunom usaglašavanju naših zahteva sa nizom konvencija o pružanju pravne pomoći, uključujući Konvenciju o zabrani hemijskog oružja, nisu nam pružene činjenične informacije. Nemačka strana je pod raznim izgovorima odbila da pruži kopije medicinskih dokumenata, anamneze, sudsko-medicinskih ekspertiza, toksikoloških i drugih laboratorijskih istraživanja“, objasnio je ministar.

  S tim u vezi, dodao je da je tehnički sekretarijat Organizacije za zabranu hemijskog oružja (OZHO) „pokrenuo netransparentne procedure pružanja pomoći Nemačkoj“.

  Ranije su mediji objavili otvoreno pismo Kozaka u kojem je on komentarisao članak u časopisu „Lanset“ o navodnom trovanju Navaljnog „novičokom“, pronalazeći u njemu brojne nejasnoće i kontradikcije. Konkretno, primećeno je da je formulacija o takozvanom „novičoku“ u članku prilično neprecizna.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  dijalog, Aleksej Navaljni, Zapad, Sergej Lavrov
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga