11:06 23 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  44413
  Pratite nas

  Tokom posete Moskvi šefa evropske diplomatije Žozepa Borelja EU je želela da organizuje „javno bičevanje“ Rusije, ali nije uspela, izjavila je zvanična predstavnica Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova.

  „Otkriću vam tajnu o našim zapadnim partnerima: kada dožive neuspeh sa bičevanjem, postaju histerični. Zadatak (Žozepa) Borelja je bio da organizuje javno bičevanje koje su oni, kako mi se čini, vrlo pažljivo spremali. Trebalo je da se govori o mitinzima, novinarima, s tim da glavna tema bude Navaljni. Sve to je trebalo staviti u jednu gomilu, izbaciti i vratiti se zadovoljan kući. Nisu uspeli. Zašto? Ne mogu tačno reći. Verovatno jer je ruska strana predložila da se razgovara o realnim pitanjima – od problema do perspektiva razvoja – koji se nalaze u agendi“, rekla je Zaharova radiju „Vesti FM“.

  Podsetimo, šef evropske diplomatije Žozep Borelj, tokom posete Moskvi, izjavio je da postoje oblasti u kojima Rusija i EU mogu i treba da sarađuju, jer će se u tom slučaju postići dobri rezultati, a Brisel se, prema njegovim rečima, zalaže za dijalog sa Moskvom, uprkos poteškoćama u odnosima. Međutim, nakon odlaska iz Moskve, on je napisao na svom blogu da se Rusija sve više udaljava od Evropske unije.

  Ministarstvo spoljnih poslova Rusije kasnije je istaklo da su Boreljove kritičke izjave o Rusiji u suprotnosti sa njegovim izjavama u Moskvi i da je moguće da mu je po povratku u Brisel „objašnjeno šta je trebalo da naglasi, ali onda to samo potvrđuje kako i ko zapravo formira politiku Evropske unije“. Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da je Moskva bila i ostala zainteresovana za oživljavanje odnosa sa Briselom.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  Rusija 1, EU
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga