21:01 18 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  4734
  Pratite nas

  Sankcije nikad ne daju efekta posebno ne prema Rusiji, izjavio je bivši nemački kancelar Gerhard Šreder.

  „Znamo iz sopstvene istorije da, kada smo imali dobre odnose sa Rusijom, na kontinentu je vladao mir. Kada je bilo drugačije, nije bilo mira“, rekao je Šreder nemačkom listu „Handelsblat“.

  On smatra da će gasovod „Severni tok 2“ biti uskoro završen, pošto je to u interesu Nemačke i Evrope. Šreder je pozvao da se projekat ne uvezuje sa drugim pitanjima i podsetio da su nemačke vlasti jasno saopštile: „Severni tok 2 je u našem interesu i želimo da on bude završen“.

  Šreder se složio sa mišljenjem predsednika Nemačke Franka Valtera Štajnmajera da ne treba rušiti mostove u odnosima sa Rusijom, pošto je Moskva „suviše važna za međunarodnu politiku“. Bivši kancelar je naglasio da je Rusiji potreban novac od prodaje gasa i da je to važno za uzajamnu zavisnost.  

  On je podsetio da je čak i za vreme SSSR postojala stabilna isporuka gasa i nafte. Nemačka „nikad nije imala problema sa isporukama iz Rusije“, a Rusija sa Berlinom oko plaćanja.

  „Zašto tu nešto menjati?“, zapitao je Šreder, dodavši da su Nemačkoj potrebne isporuke iz Rusije, ne samo nafte i gasa, već i drugih ruda, kao što su retki metali.

  Pročitajte još:

   

  Tagovi:
  Rusija, Šreder
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga