20:30 17 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  0 321
  Pratite nas

  Rospotrebnadzor razvio je novi visoko precizni test za brzu dijagnostiku kovida 19 koji tri do četiri puta smanjuje vreme testiranja, navodi se na sajtu kompanije.

  „Centralni istraživački institut za epidemiologiju Rospotrebnadzora razvio je novi test za brzo otkrivanje nukleinskih kiselina SARS-KoV-2, uzročnika nove infekcije virusa korona. Novi komplet reagensa za brzu analizu kovida 19 može smanjiti vreme filtracije za pet ili više puta, a ukupno vreme za ispitivanje za tri do četiri puta“, navodi se u saopštenju.

  Testiranje traje sat ili sat i po umesto četiri ili pet sati prilikom testiranja PSR-om. Novi test je zasnovan na tehnologiji izotermalnog pojačavanja (LAMP).

  „Pri konstantnoj temperaturi dolazi do pojačanja nukleinskih kiselina, bez promene temperaturnih ciklusa. Ovaj metod pojačanja nukleinskih kiselina čini da otkrivanje DNK ili RNK patogena u kliničkom materijalu bude brže i lakše u poređenju sa konvencionalnim testovima zasnovanim na klasičnom PSR-u, ujedno i bez značajnih gubitaka u efikasnosti“, podvlači se u saopštenju.

  Rospotrebnadzor navodi da brzina, jednostavnost i niska cena nove tehnologije LAMP omogućava da se koristi za monitoring širenja virusa SARS-KoV-2. Test je u potpunosti adaptiran za korišćenje u laboratorijama, a sve komponente se sada proizvode u Centralnom istraživačkom institutu za epidemiologiju Rospotrebnadzora.

  „To će nam omogućiti da ne zavisimo od zaliha iz inostranstva, kontrolišete proizvodnju i testiranje je na raspolaganju našem stanovništvu. Dijagnostički komplet je već uspešno prošao testiranje u drugim institutima i u skladu je sa svim evropskim standardima“, kaže se u saopštenju.

  Rospotrebnadzor je dodao, da je brzi test „Ampli Sens SARS-KoV-2-IT“ registrovan 3. februara.

  Pomoću novog testa mogu se na ranom stadijumu identifikovati nosioci virusa kovid 19, brzo ograničiti socijalni kontakti i pojačati medicinski nadzor. Brzi test može da se koristi i kao osnovni test, što ima veliki značaj za praćenje prenosa virusa.

  Pročitajte još:

   

  Tagovi:
  Rospotrebnadzor, Rusija, test, virus korona, kovid 19
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga