08:18 18 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  0 130
  Pratite nas

  Glavni zadaci Rusije u regionu Bliskog istoka su deeskalacija i normalizacija situacije, kao i sprečavanje izbijanja novih vojnih kriza, izjavio je zamenik direktora Odeljenja za Bliski istok i Severnu Afriku Ministarstva spoljnih poslova Rusije Aleksej Skosirjev.

  „Pre svega, ovo je sveobuhvatna i održiva deeskalacija i normalizacija situacije. Pri tome, Rusija polazi od potrebe da pomogne rešavanje svih sukoba na Bliskom istoku isključivo političkim i diplomatskim metodama putem inkluzivnog i konstruktivnog dijaloga bez diskriminacije pojedinih strana, a takođe pod pokroviteljstvom Ujedinjenih nacija i uz uključivanje ključnih regionalnih organizacija, pre svega, Arapske lige i Organizacije islamske saradnje“, objasnio je Skosirjev na platformi debatnog kluba „Valdaj“.

  „Drugi zadatak je sprečavanje izbijanja novih opasnih vojnih kriza u regionu Bliskog istoka i Severne Afrike. I treće, vidimo zadatak pretvaranja Bliskog istoka u region mira, dobrosusedstva i obostrane korisne saradnje“, naglasio je on.

  Diplomata je naveo da Rusija, za razliku od ostalih igrača, nema skrivene planove. Ali Moskva svakako ima svoje interese u regionu, dodao je on.

  „Energično razvijamo višeznačnu saradnju sa državama regiona u raznim oblastima – političkoj, ekonomskoj, humanističkoj, vojno-tehničkoj saradnji itd. Ali pokušavamo to da radimo na principima razmatranja međusobnih interesa, poštovanja i poverenja“, zaključio je Skosirjev.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  Bliski istok, Rusija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga