19:27 21 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  1871
  Pratite nas

  Federalna služba bezbednosti Rusije (FSB) skinula je veo tajne sa arhivskih dokumenata o nacističkim masovnim ubistvima civila na Krimu tokom Drugog svetskog rata, saopštila je pres-služba Državnog saveta Krima, pozivajući se na potpredsednika krimskog parlamenta Vladimira Bobkova.

  Bobkov je kao jedan od najvažnijih dokumenata naveo kopiju zvanične uredbe iz 1969. godine o pokretanju krivičnog postupka protiv oberšturmbanfirera SS (potpukovnika), načelnika nekoliko specijalnih jedinica sačinjenih od zatvorenika ─ Paula Capa.

  Okidač koji je pokrenuo „lavinu“

  „Taj zločinac, koji je lično učestvovao u ubijanju civila na Krimu, ponovo je uhapšen u Nemačkoj 1967. godine i osuđen je doživotnom kaznom zbog ubistva skoro 13.500 ljudi. Uprkos tako oštroj kazni, Paul Cap je pušten na slobodu 1986. godine i živeo je dugo. Preminuo je sa 94. godine“, rekao je potpredsednik krimskog parlamenta.

  Prema njegovim rečima, 1970-tih godina prošlog veka taj krivični slučaj postao je pravi detonator ─ nakon njega je počelo masovno prikupljanje informacija za suđenja nacističkim zločincina.

  Slučajno otkriće postalo je veliki politički proces koji je zatim prerastao u međunarodni dijalog i prvi vojni sud“, istakao je Bobkov.

  Zapisnici saslušanja svedoka masovnih pogubljenja naroda Sovjetskog Saveza u koncentracionom logoru „Krasni“ omogućuju da se dopune saznanja o tim strašnim događajima.

  Kako je rekao, „među arhivima su svedočenja prevodilaca koji su prešli u službu nacističke Nemačke i postali saučesnici u zločinima u simferopoljskom zatvoru Hitlerove službe bezbednosti SD“.

  Bobkov je istakao da se pokazalo da su svedočenja civila važna, jer doprinose da se potvrde ranije otkrivene, ali nedokazane činjenice.

  S tim u vezi, primetio je da je važna saradnja između istoričara i Istražnog komiteta po pitanju ponovnog uspostavljanja istorijske istine.

  Otkriveni materijali predati su rukovodstvu Centralnog muzeja Tauride.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  Nacisti, FSB, Krim
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga