04:27 07 Maj 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  Situacija u Donbasu (179)
  21191
  Pratite nas

  Nemačka i Francuska su pre postale saučesnice u zločinima koje je počinio Kijev u Donbasu nego posrednice u rešavanju sukoba, izjavio je stalni predstavnik Rusije pri UN Vasilij Nebenzja na zasedanju Saveta bezbednosti koji je inicirala Rusija u vezi sa šestom godišnjicom potpisivanja Minskih sporazuma.

  On je podsetio da su u decembru 2020. godine predstavnici Berlina i Pariza izbegli da učestvuju u neformalnom sastanku SB UN sa predstavnicima Donjecke i Luganske Narodne Republike.

  „Oni koji podržavaju samo jednu stranu unutarukrajinskog sukoba i prepuštaju se njenim bolesnim fantazijama o 'ruskoj agresiji' uprkos činjenicama – ne mogu sebe da nazivaju posrednicima“. Pre će biti da ste vi, gospodo, saučesnici u zločinima koji vrši Kijev nad stanovništvom Donbasa“, naglasio je diplomata.

  S tim u vezi, dodao je da ukrajinske vlasti više ne pokušavaju da sakriju upornu želju za neispunjavanjem svojih obaveza u okviru Minskih sporazuma.

  „Primorani smo da konstatujemo da se konzistentno odsustvo želje Kijeva da ispuni obaveze u pogledu niza mera ne krije više čak ni na nivou ukrajinskog rukovodstva“, rekao je Nebenzja.

  Kako je rekao, primetio je i da nema nikavih potvrda u vezi sa ukrajinskim tvrdnjama o navodnoj ruskoj agresiji.

  „Umesto implementacije Minskih sporazuma, od Kijeva čujemo stare bajke o 'ruskoj agresiji' koja i dalje traje, a koju Ukrajina krivi za sve. Uz sve to, niko nije pružio dokaze o istoj toj 'agresiji', što nije iznenađujuće“, dodao je Nebenzja.

  Podsetimo, u Donbasu su 27. jula 2020. stupile na snagu dodatne mere za obezbeđivanje primirja. Dogovor uključuje zabranu bilo koje vrste vatre, raspoređivanje teškog naoružanja, ofanzivne i diverzione akcije, a predviđa i disciplinsku odgovornost za narušavanje sporazuma. Sukobljene snage takođe ne bi trebalo da upotrebljavaju bespilotne letelice na liniji dodira, a zabranjeno je i inženjersko opremanje položaja. Očekuje se da će primena mera obezbediti potpuni prekid vatre u Donbasu.

  Ukrajinske vlasti su u aprilu 2014. godine pokrenule vojnu operaciju protiv Donjecke i Luganske Narodne Republike koje su proglasile nezavisnost nakon državnog prevrata u Ukrajini u februaru 2014. Kijev ne priznaje DNR i LNR i smatra teritorije ovih dveju republika okupiranim, a ustaničke snage terorističkim.

  Pročitajte još:

  Tema:
  Situacija u Donbasu (179)
  Tagovi:
  Donbas, Kijev, zločin, saučesnik, Pariz, Berlin, optužba, Vasilij Nebenzja
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga