09:49 18 Maj 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  4921
  Pratite nas

  Aleksej Navaljni se ponovo našao pred sudom zbog klevete na račun veterana Drugog svetskog rata – saslušanje se odvija u Babuškinskom sudu u Moskvi, a novinari izveštavaju da u sudnici prisustvuju i strane diplomate.

  Kako javlja dopisnik, u Babuškinski sud su stigle diplomate Letonije, Litvanije i Estonije. Pridružio im se i član delegacije Evropske unije u Moskvi.

  Istovremeno, pres-služba britanske ambasade, čije su diplomate prisustvovale prethodnom saslušanju Navaljnog, danas je saopštila da predstavnici njihove ambasade neće prisustvovati u Babuškinskom sudu u Moskvi.

  Veteran Drugog svetskog rata Ignat Artjomenko, koji je optužio Navaljnog za klevetu, odbio je da učestvuje u saslušanju, pozivajući se na „nekorektno ponašanje“ Navaljnog.

  Glavna lekarka moskovske klinike je saopštila da Artjomenko ne može prisustvovati suđenju, jer ima mnoštvo hroničnih srčanih i plućnih bolesti.

  Odbrana Navaljnog je podnela zahtev za izuzeće sudije Vere Akimove. Advokat Navaljnog Olga Mihajlova i Navaljni doveli su u pitanje njenu nepristrasnost i kompetentnost. Akimova je nekoliko puta opomenula Navaljnog i zapretila da će ga udaljiti iz sudnice.

  Pored toga, portparolka Simonovskog suda u Moskvi Kristina Švadčenko je saopštila da je odbrana Navaljnog uložila žalbu na odluku suda da mu se uslovna kazna zameni zatvorskom u trajanju od 3,5 godine.

  Navaljni je optužen za klevetu zbog njegovih komentara na video u kojem veteran Ignat Artjomenko izražava podršku izmenama Ustava Rusije. Krajem avgusta sud je rešio da obustavi postupak zbog bolesti Navaljnog, ali kada se sredinom januara vratio iz Nemačke u Rusiju, ročišta su nastavljena. On ne priznaje krivicu.

  Podsetimo, Navaljni je uhapšen na aerodromu u Moksvi, jer se, kao uslovno osuđeni, nije odazivao na pozive policije. On je imao dve uslovne osude. Prva je u slučaju „Kirovles“ vezana za proneveru više od 16 miliona rubalja, a druga, u slučaju „Iv Roše“, za krađu od preko 30 miliona rubalja. Moskovski sud je doneo odluku da uslovna kazna Navaljnom bude zamenjena zatvorskom kaznom od tri i po godine.

  Sudskom procesu prisustvovali su i predstavnici petnaestak zapadnih ambasada, a vodeće zapadne zemlje su posle izricanja presude zatražile od Rusije da opozicionar bude oslobođen.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  Rusija, kleveta, Suđenje, navaljni
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga