01:12 09 Mart 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  Piše
  1703
  Pratite nas

  Jaka mećava obrušila se na Moskvu. Sneg udara u lice, hladnoća ledi dah, vozači ne mogu da kontrolišu vozila na ledu. Više od 60.000 komunalaca i 13.500 vozila specijalne tehnike danonoćno čisti ulice i odnose sneg na mesta gde se topi, prečišćava i ubacuje u reke.

  Tako moskovske komunalne službe pokušavaju da spreče kolaps koji bi mogao nastati jer se očekuje do subote padne više od 35 santimetara snega.
  Većina Moskovljana, koja je jutros na posao krenula automobilima, kasnila je na svoje odredište. 

  Sneg zavejao Moskvu, komunalci neprekidno na terenu
  © Sputnik / Grigoriй Sыsoev
  Očekuje se da do subote padne više od 35 santimetara snega.

  Zbog poledice i smanjene vidljivosti, na vozače se apeluje da budu obazrivi, da ne voze brzo i da drže rastojanje.

  „Ovo mi je treća zima u Moskvi i nikada ovde nisam video ovoliki sneg“, kaže mi jedan od prijatelja-Srba, dok nam istovremeno zajednički poznanik pokazuje fotografije sunčanog Sočija i priča nam o lepom vremenu i procvetalim mimozama na jugu Rusije.

  ​Poslednji put Moskovljani su ovako veliki sneg videli 2018. godine. Ovog puta mećavu je u Moskvu doneo balkanski ciklon „Volker“. Ulice su zavejane, komunalne službe neprestano rade, a saobraćaj se odvija usporeno i otežano.

  Vejavica u Moskvi
  © Sputnik / Pavel Bednяkov
  Ulice se danonoćno čiste da bi se sprečio kolaps grada.

  Korisnici društvenih mreža aktivno komentarišu i objavljuju fotografije. Vremenske (ne)prilike jedni vide kao „apokalipsu“, dok drugi govore o „zimskoj idili“ i „zimskim čarolijama“.

  ​Snegu se najviše raduju deca i ljubitelji zimskih sportova, koji planiraju da vikend provedu na skijalištima u okolini Moskve ili u gradskim parkovima.

  Radi se bez prekida, ali pošto sneg ne prestaje da pada teško da postižu. Očekuje se da će površina snežnog pokrivača do ponedeljka biti veća od pola metra.

  U gradu neprekidno radi 56 stacioniranih „topionica“, a takođe i 38 mobilnih „topionica“ snega — specijalnih vozila koja tope i prečišćavaju sneg „u hodu“. Ulicama neprestano prolaze i vakuumski usisivači i manja mehanizacija, ali i „teška mašinerija“.

  Sneg paralisao saobraćaj u Moskvi
  © Sputnik / Valeriй Melьnikov
  Sneg paralisao saobraćaj.

  Mehanizovano se otopljava i led na kolovozima i trotoarima, a sneg se izvozi i na specijalne deponije.

  Mećava u Moskvi
  © Sputnik / Pavel Bednяkov
  Mećavu je u Moskvu doneo balkanski ciklon „Volker“.

  Čitave brigade ljudi raščišćavaju sneg i u dvorištima zgrada i parkinzima, a nakon što snežna stihija prođe radiće se i na čišćenju krovova.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  Rusija, sneg, Moskva
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga